Vis is gezond, het levert onder andere Omega 3 vetzuren

1
1934

Het Nederlandse voedingscentrum raadt mensen aan frequent vis te eten. De gemiddelde Nederlander geeft hier echter niet gehoor aan en een 2/3 van onze bevolking niet of nauwelijks vis. Erg spijtig omdat onderzoek heeft aangetoond dat als je een of twee keer per week vis eet je je kans op een hartaandoening met 30% kunt verlagen. Vooral vette vissoorten als paling, markreel, tonijn, zalm en sardientjes zijn gezond vanwege hun Omega 3 vetzuren EPA en DHA.

Het Nederlandse voedingscentrum raadt mensen aan frequent vis te eten. De gemiddelde Nederlander geeft hier echter niet gehoor aan en een 2/3 van onze bevolking niet of nauwelijks vis. Erg spijtig omdat onderzoek heeft aangetoond dat als je een of twee keer per week vis eet je je kans op een hartaandoening met 30% kunt verlagen.

Vooral vette vissoorten als paling, markreel, tonijn, zalm en sardientjes zijn gezond vanwege hun Omega 3 vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij het elastisch houden van de bloedvaten en helpen bij het transporteren van hormonen en eiwitten door je weefselcellen. Ze hebben hierdoor een positieve werking op je hersenen en voorkomen dat er gevaarlijke stolsels in je bloed ontstaan.

Ook niet vette vissen zijn gezond voor je. Ze bevatten veel belangrijke mineralen waaronder Chroom, Selenium, Jodium en zink. Ook is het een belangrijke bron voor vitamine D en ijzer. Het voedingscentrum geeft het volgende advies voor de keuze van vis: In het algemeen gelden zoute haring, sardines en zalm uit de Verenigde Staten en Canada als gezonde én duurzame keuzes.

Ook biologische zalm en forel en vis met het MSC-keurmerk (o.a. op de vissticks van Iglo) zijn prima, net als gekweekte tilapia en meerval uit Nederland en België en gekweekte forel. Slechte keuzes voor het milieu zijn bijvoorbeeld paling, (slip)tong, zeewolf, zwaardvis en niet-Pacifische heilbot. Kweekzalm uit Schotland en Noorwegen is met het oog op het ecosysteem een middenweg.

1 REACTIE