Lage bloeddruk: voeding om een lage bloeddruk te voorkomen

32
3861

Een lage bloeddruk komt vaker voor dan gedacht. In de media krijgt een hoge bloeddruk veel meer aandacht. Een lager bloeddruk kan echter vervelende gevolgen hebben zoals duizeligheid, vermoeidheid of  flauwvallen. Een lage bloeddruk wordt over het algemeen door artsen als minder gevaarlijk ervaren.

Lage bloeddruk

Er is geen duidelijke definitie van lage bloeddruk vastgelegd. Een lage bloeddruk is in de basis gezond, het beschermt je bloedvaten. Bovendien reageert niet iedereen er op dezelfde manier op. Met een waarde van 90 over 60 voelt de een zich nog goed, terwijl de ander zich al duizelig voelt bij 100 over 80. Over het algemeen spreekt men over een lage bloeddruk bij mannen als de bovendruk lager is dan 110 en de onderdruk lager is dan 70. Bij vrouwen gaat het om waarden lager dan 100 (bovendruk) en 60 (onderdruk). Nogmaals, dit verschilt van persoon tot persoon.

Ontstaan lage bloeddruk

Een lage bloeddruk is vaak het gevolg van een afname van de hoeveelheid vocht in het lichaam, een verminderde hartwerking of een obstructie (verstopping) van de bloedstroom in de slagaders. De meest voorkomende oorzaken van een lage bloeddruk zijn: een heftige allergische reactie, uitdroging, bloedverlies, hartinfarct of bepaalde medicijnen. Maar een lage bloeddruk kan ook voorkomen zonder aanwijsbare reden. Men spreekt dan van idiopathische lage bloeddruk.

Denk je dat je een lage bloeddruk hebt, raadpleeg dan altijd je arts. Het is sowieso verstandig frequent je bloeddruk te laten meten of zelf een goede bloeddrukmeter aan te schaffen. Niet iedereen heeft last van een lage bloeddruk.

We hebben een aantal voedingstips om een lage bloeddruk te voorkomen

1. Bieten en wortelsap: drink dagelijks een glaasje versgeperste wortel of bietensap.

2. Rozemarijn en bonenkruid hebben een positieve werking op een verlaagde bloeddruk.

3. Gezonde darmflora: Een verstoorde darmflora kan een lage bloeddruk tot gevolg hebben. Het is daarom belangrijk om een optimaal bacterie-evenwicht in je darmen te krijgen. Vermijd hiervoor geraffineerde koolhydraten met weinig vezels. Eet meer volkoren brood, groente en fruit.

4. Voedingssupplementen als Pollenpreparaten en ginseng schijnen een bloeddrukverhogend effect te hebben. Raadpleeg voor het gebruik altijd je arts.

32 REACTIES

 1. Bij lage bloeddruk is wel te leven 90 om 60
  Maar heeft dat ook te maken met duizelingen in het hoofd,bv als ik op de bank ga liggen voel ik in het begin ook af en toe een duizeling
  Maar een tijdje geleden ging ik naar de wc en stond heel wankel op mijn benen,als ik recht door wilde ging ik de andere kant op.Terug was ik bijna bij mijn bed,nog een stap en ging tocg de andere kant op en viel op de grond,pillen gekregen voor evenwichtstoornis,maar de duizeling is nog niet over,wel minder,wat is dit??waar duid het op?

 2. Hoi Joke, wat toevallig, ik had dit verhaal kunnen schrijven. In januari dit jaar had ik ook zo’n aanval en de huisarts heeft bij mij dezelfde bloeddruk gemeten.
  Zelf heb ik geen pillen gekregen voor de duizeligheid, maar omdat ik een flinke druk op m’n oren had (mijn trommelvliezen waren nogal ingetrokken), heb ik daarvoor een neusspray gekregen. Je evenwichtsorgaan zit ook in je oren, dus dat was bij mij de reden van de duizeligheid, de lage bloeddruk was ook iets wat daar geen goed aan heeft gedaan. Het is wel beter geworden met die spray.

 3. hoi, ik heb ook al jaren lang last van lage bloeddruk. ik vindt dat heel vervelend want ik ben iemand die veel beweegt, en door dat ik duizelig bent en vaker hoofd pijn hebt wordt dat heel moeielijk. ik neem gelijk een glas karne melk met zout daar in. dat helpt goed. en ik probeer minder zoet te eten.

 4. Hoi Joke,
  Jouw verhaal komt mij erg bekend voor. Een goede bekende van mij heeft de ziekte van Meniere, een evenwichtziekte. Aanvallen, piepende oren en duizeligheid zijn enkele symptonen. Misschien kun je daar iets meer over opzoeken, het is namelijk niet zo’n bekende ziekte. Succes ermee.

 5. Wil reageren op bericht van Joke van Soest, 07-06-2010.
  Ik moet met deze klacht bij de dokter altijd 3 stappen doen, waarna hij zegt dat het niets met evenwichtsstoornis te maken heeft. 13 juli 2011 ben ik met dezelde klacht weer bij hem geweest. Moest weer 3 stappen doen, dit heb ik geweigerd en hem gevraagd om met mij een blokje om te lopen, dan kan hij pas een goede diagnose stellen, maar dat deed hij niet. Ik heb dit al jaren, en ik durf smorgens bijna niet naar de wc. te gaan, omdat ik minstens 1x per week van de wc. val. Ik krijg geen medicijnen hiervoor,wel wordt mijn schildklier nagekeken, waarschijnlijk heb ik een traag werkende schildklier.

 6. Hoi Paula, ik vind het gek dat je dokter dat kan zien als je 3 stappen doet. Misschien moet je eens op zoek gaan naar een andere dokter?

  Laatst had ik 90/55, als die zo laag is heb ik wel geregeld last van duizeligheid/licht in mijn hoofd. En ook wat meer moe. Maar ik probeer me daar overheen te zetten en gewoon alles te doen en te sporten enzo.

 7. In Duitsland en Belgie is Effortil te koop , vrij zonder recept bij iedere apotheek . Heb er goede ervaringen mee . Gebruik dit echter in overleg met je arts , en ga regelmatig op controle . Waarom dit in NL niet in de handel is vindt ik raar . Hier wordt je afgescheept met een zoutedropkuur. Belachelijk!! De werking van effortil kun je makkelijk vinden via Google . Groetjes Cees.

 8. Aanvullend op mn vorige reactie : Bij een zg Idiopathische lage bloeddruk , zal een arts in het duister tasten . Het is dan niet uitgesloten dat Stress de oorzaak is . Je zult dan openhartig moeten zijn , en je probleem naar buiten brengen bij je arts en niet opkroppen . Z.g. binnenvreterij geeft spanningen en bij sommige mensen is dat bloeddruk verlagend. Groetjes Cees.

 9. Hallo lieve mensen ! Wat een herkenning allemaal!Ik dacht eerst dat ik een van de weinigen was met een veel te lage bloeddruk!
  Mijn bloeddruk is 90/56 Ik voel me daar heel moe van,ik wil steeds slapen.en heb weinig fut,dE HUISARTS ,zegt: zout eten!Maar daarvan zetten mijn voeten op,en krijg ik opgezwollen ogen,en voel me nog rotter.omdat ik dan niet kan plassen.Weer naar de dokter,zegt: dat hij het niet snapt,en dat lage bloedruk gezond is.Einde verhaal,moet maar veel drinken,en blijven bewegen .hannie
  .

 10. hoi, ik denk dat ik ook een te lage bloeddruk heb want ten eerste mijn moeder heeft het en haar moeder ook en ten tweede ik voel mij draaierig en ook een beetje ligt in mijn kop en ik heb ook last van sterretjes als ik te lang heb gelegen.
  en nog een ding ik weet niet of het er iets mee te maken heeft maar ik heb snel het gevoel dat ik een dégavoe heb mvg bjorn

 11. Zelf heb ik al langere tijd last van een lage bloeddruk, vanmorgen was die dan ook 100/66… Heb een aantal keren per dag dat als ik op sta dat ik zwart voor mijn ogen word gevolgd door korte hevige hoofdpijn. Soms is het langdurig en moet er even bij gaan liggen.

 12. Ik heb de ziekte van Meniere. De verschijnselen zijn het zelfde als zee-ziekte. Ik ben er het gehoor in mijn rechter oor bij kwijt geraakt !
  Ik kon in huis niet lopen zonder dat ik me vast hield of ergens op steunde. Ik kon geen eten of drinken in mijn maag houden, het kwam er onmiddelijk weer uit.
  Zo ver ik weet weet heft dat NITS met lage bloed druk te maken.

 13. Mijn zoon van tien had een bloeddruk van 50/80. Hij is vaak/altijd moe, duizelig, misselijk en voelt zich ‘slapjes’, zoals hij dat noemt. Bij gym moet hij vaak gaan zitten omdat hij het gevoel heeft flauw te gaan vallen. Ook heeft hij het altijd warm, terwijl hij tenger is, wellicht een effect van lage bloeddruk?
  Hij heeft ook een paar keer per week last van migraine (best vaak dus).
  – IS ER WELLICHT EEN LINK TUSSEN MIGRAINE EN LAGE BLOEDDRUK?
  – WANNEER SPREEK JE BIJ EEN KIND VAN LAGE BLOEDDRUK? De huisarts vindt dit bij een kind een normale bloeddruk, maar mijn zoon heeft wél de klachten die bij een lage bloeddruk horen.
  Bij migraine horen ook misselijkheid en duizeligheid, maar hij heeft die klachten dus ook op momenten dat hij geen migraine heeft. Of heeft het er wellicht toch mee te maken?
  Ik ben opzoek naar antwoorden, voor hem, maar ook omdat er veel gezeur is met de leerplichtambtenaar doordat hij door zijn klachten bovengemiddeld verzuimt.

 14. hallo allemaal,

  ik kwam hier terecht door een te lage bloeddruk, wou graag andere tips, helaas schrijft iedereen over medicijnen.
  ik kreeg als advies bouillon drinken ( zout, ja)
  maar ook banaan, kiwi en tomaat eten.
  ik hoop dat een ander hier wat aan heeft zonder meteen naar medicijnen te hoeven grijpen!