Krijg jij buikpijn na het drinken van melk? Of juist jeuk als je aardbeien hebt gegeten? Verschillende mensen hebben last van een voedselallergie of een voedselintolerantie. Maar wat is het verschil tussen een intolerantie en een allergie?
Een voedselintolerantie is een niet-allergische reactie op voedsel. Ons afweersysteem speelt hier nagenoeg geen rol bij. Vaak ontstaat een intolerantie door een tekort aan een enzym of door stoffen die in het voedsel zitten. Bij een intolerantie heb je vaak last van diarree, buikpijn, misselijk, verstopping of overgeven.
Voedselallergie
Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem heftig op bepaalde eiwitten. Eiwitten zitten in bijna alle levensmiddelen. De allergische reactie wordt veroorzaakt door eiwitten die dan allergenen worden genoemd. Iemand die allergisch is voor pinda’s kan niet tegen het eiwit dat in pinda’s zit. Hierdoor gaat het afweersysteem de strijd met deze eiwitten aan en maakt antistoffen aan. Hierbij komt de stof histamine vrij en deze stof geeft allergische klachten. Deze klachten kunnen zeer uiteenlopend en soms zelfs levensbedreigend zijn.
Onderzoeken
Om een voedselallergie te ontdekken worden vaak verschillende onderzoeken gedaan. Uit deze onderzoeken blijkt voor welke voedingsmiddelen degene allergisch is. Als je vermoed dat je een voedselallergie hebt, is het dus goed om bij je huisarts langs te gaan voor onderzoek. Als je een voedselallergie of een voedselintolerantie hebt, is het goed om je voeding aan te passen. Dit kan je doen met de hulp van een diëtist om wel zo gevarieerd en gezond mogelijk te kunnen blijven eten.