Per jaar verspilt de gemiddelde Nederlander 50 kilo aan eten. Een vijfde van al het eten dat wij kopen wordt weggegooid. Dat betekent dat we jaarlijks bijna 4,4 miljard euro de prullenbak ingooien. Eerder dit jaar is er een campagne tegen voedselverspilling gestart. Het doel: over vijf jaar 20% minder eten weggooien.
Per jaar verspilt de gemiddelde Nederlander 50 kilo aan eten. Een vijfde van al het eten dat wij kopen wordt weggegooid. Dat betekent dat we jaarlijks bijna 4,4 miljard euro de prullenbak ingooien. Eerder dit jaar is er een campagne tegen voedselverspilling gestart. Het doel: over vijf jaar 20% minder eten weggooien.
Healthylives geeft een aantal tips hoe je het eten het best kunt bewaren en hoe je er de dagen erna nog van kunt genieten. Want wist je dat je van aardappelschillen een heerlijk gerecht kunt maken? Hiervoor was je de schillen goed en dep je ze droog met een schone theedoek. Vervolgens leg je ze in een hete pan met olijfolie. Ook kun je ze frituren. Strooi er tot slot wat grof zeezout over heen.
Ook bloemkool kun je in een pan bakken. Prik de restjes bloemkool op een spies. Daarbij kun je andere restjes groente of ui plaatsen. Gril vervolgens de spies in een grillpan of plaats de spies in de oven op de grillstand.
Maak van de pasta die over is de volgende dag een salade. Koude pasta door de salade smaakt goed. Ook de aardappelen van de vorige dag kun je goed bij de salade voegen.
Kaas kun je net als bloemkool en aardappelschillen ook bakken in de pan.
Het advies is om eieren niet in het rekje van de koelkastdeur te plaatsen. De temperatuur in de deur is niet constant. Leg de eieren op het plankje midden in de koelkast voor een langere houdbaarheid.
Leg courgettes, tomaten, paprika’s, avocado’s en komkommers niet in de koelkast. In de koelkast zullen ze eerder bederven.
Zorg dat je een pak melk na gebruik direct weer terug in de koelkast zet. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met een dag.
Leg brood in de vriezer en pak elke dag een paar sneetjes eruit. De sneetjes kun je het best in een gesloten zak bewaren of in een broodtrommel. Leg het brood niet in de koelkast.
Wat doe jij met restjes eten? Vertel het ons hieronder.
leuke ideetjes! zal er zeker wat mee doen. Vooral die aardappelschillen klinkt goed!
broccoli gaat bij mij helemaal op. De steeltjes die eet ik ook gewoon op en andere delen die toch te hard zijn of bijv bladeren van bloemkool die krijgen mijn cavia’s.
Restjes bami of nasi over? Roer het door 3 eieren en maak er een heerlijke Indische omelet van. Heerlijk met een salade en lekker brood.
als je dan alle restje zelf opmaakt en je
wilt een goedkoop huisdier voor de kinderen,
neem 2 ratten (of meer) ik heb er 8, ze mogen bijna alles hebben, ook de botjes van de kip krijgen ze, en de klokhuizen,binnenste van de krop sla (dat voetje) wel gewoon voer geven hoor!
maar bij mij krijgen ze geen dure snoepjes van de winkel, om de kontjes van de wortels dringen ze hier, bij mij licht er aleen zaagsel in de groene bak
Wat ben ik dan erg. Bij mij gaat het de vuilnisbak in. Ik schaam me diep…….Heb een hondje maar die krijgt hondenvoer. Misschien ook maar een rat aanschaffen.
Wanneer ik iets over heb, al is het maar een kleine portie, vries ik het altijd in. Makkelijk als je eens iets eet wat de kinderen niet lusten, heb je altijd iets voor hun bij de hand.
wat ik vaak doe als ik groente over heb, soep van maken……bij elke groente kun je wel een soepje bedenken, er is ook een soepkalender trouwens.