Winderigheid en darmgassen door voeding

4
5228

Het verspreiden van darmgassen wordt vaak als onfatsoenlijk beschouwd. Het is echter goed om te weten dat bij de vertering van voedsel dagelijk tussen de 0,4 en 1,2 liter gas wordt gevormd. Deze gassen verlaten het lichaam grotendeels in de vorm van ‘windjes’. Soms ontstaat er een zodanige gisting of rotting in de darmen dat er veel darmgassen vrijkomen. Dit leidt tot veelvuldige winderigheid (flatulentie) vaak met een onaangename geur.Darmgassen kunnen een geur verspreiden als rotte eieren. Deze stank ontstaat vooral bij rotting van eiwitten, afkomstig uit onder meer vlees, kaas, kip, vis of eieren. Eiwitten die te lang in de darm blijven zitten gaan rotten. Vooral zwavelhoudende gassen verspreiden een penetrante lucht. Een trage vertering van koolhydraten (zetmeel, suikers) gaat gepaard met gisting. Hierbij komen koolzuur, alcohol en soms wat methaangas (moerasgas) vrij. Met name de laatste is de boosdoener voor stinkende lucht.

Soms ontstaat er een zodanige gisting of rotting in de darmen dat er veel darmgassen vrijkomen. Dit leidt tot veelvuldige winderigheid (flatulentie) vaak met een onaangename geur. Vaak gaat dit samen met een opgeblazen gevoel in de buik of kramp.

Mogelijke oorzaken van winderigheid

 • Koolzuurhoudende frisdranken of bier: deze dranken hebben opgeloste gassen die zich in het maagdarmkanaal een uitgang zoeken
 • Verstopping: opgehoopte ontlasting die dagenlang in de dikke darm verblijft, kan gaan gisten en rotten
 • Gasvormige voedingsmiddelen: denk hierbij aan knoflook, uien, champignons, kool (zoals spruitjes) en peulvruchten (bonen en erwten)
 • Inslikken van lucht: bij gelijktijdig eten en praten kan lucht ingeslikt worden
 • Bepaalde voedselcombinaties: sommige mensen hebben last van gasvorming bij het eten van groenten en fruit in een maaltijd of zuivel met vruchten. Ook de combinatie van koolhydraatrijke voedingsmiddelen (brood, bloem, rijst, aardappelen) met eiwitten (vlees, gevogelte, wild, vis, eieren, kaas) bekomt sommigen slecht
 • Een slechte darmflora: de darmflora is een verzamelnaam voor de bacterien die in onze darmen huizen. Wanneer deze bacteriebevolking sterk is uitgedund, verloopt het verteringsproces een stuk moeizamer. Dit kan voorkomen na langdurige diarree of het gebruik van antibiotica

Maatregelingen die kunnen helpen

 • Juiste eettechniek: eet langzaam, kauw grondig en vermeng het voedsel goed met speeksel
 • Drinken: drink niet tijdens de maaltijden, bij voorkeur ervoor.
 • Goede darmflora: wees zuinig op je darmflora. Mijd of beperk producten die van wit meel of witte suiker zijn gemaakt en beperk het gebruik van dierlijke eiwitten (vlees) en verzadigde vetten. Gebruik geregeldmelkzure producten als yoghurt, biogarde en kefir.
 • Geregelde stoelgang: bevorder de stoelgang door geregeld vezelrijke voeding (volkoren producten) te gebruiken. Bij een drastische overgang zal dit in eerste instantie tot meer gasvorming leiden.
 • Voldoende drinken: drink dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht (bij voorkeur water) per dag.
 • Kruiden: van enkele kruiden is bekend dat ze de vorming van darmgassen tegengaan. Enkele voorbeelden: lavas (maggiplant), bonenkruid, kummel, anijs, venkel, salie, tijm en rozemarijn.
 • Peulvruchten weken: laat peulvruchten een paar uur of een nacht weken voordat je ze kookt.
 • Juiste voedselcombinaties: vermijd groente en fruit in een maaltijd en rauwkost en vruchtensap.Voeg geen vruchten toe aan de yoghurt en drink geen melk tijdens de maaltijd.

Bron: Voeding als medicijn door R. Oppedijk

Lees ook:

Tips voor een gezonde spijsvertering

Oplossingen bij verstopping en diarree

4 REACTIES

 1. Ik merk dat ik meer last van gas krijg wanneer ik wat meer ongezonde maaltijden in een bepaalde periode eet, bijv. patat en pizza, in combinatie met veel koolzuurhoudende dranken zoals bier, cola, etc. Ik heb niet het gevoel dat het aan bovengenoemde oorzaken dus ligt…

 2. Graag zou ik er op willen wijzen dat methaan geurloos is. De vervelende geur is met name afkomstig van zwavelverbindingen zoals waterstofdisulfide. Omdat methaan geurloos is worden er additieven aan toegevoegd zodat lekkages kunnen worden opgespoord. Dit zijn doorgaans thiolen (ook wel mercaptanen). In Nederland gebruikt men tetrahydrothiofeen.

  Met vriendelijke groet,

  A.S.

 3. Ik heb meer last van gas sinds mijn dikke darm is verwijdert, toch moet ik nog 8a9 keer per dag naar wc. ik let op dat ik meer vezelrijke voeding eet. s’morgens special-K met banaan, s’middags grijs brood met smeerkaas Light of salami of sushi met vis. s’avond eten soep aardapelen gekookte groenten, al mijn dranken zijn koolzuurhoudend vrij(gas weg geschud). wat kan ik nog doen??

 4. Wat voor mij een uitkomst is wat betreft het zorgen maar over of een ander mij ruikt of niet wanneer ik erg winderig ben is het ondergoed van Deoest, die filtert alle geuren eruit en is ondanks dat ze behoorlijk duur nog zijn voor mij onmisbaar geworden in veel situaties. Ze zijn te koop op inodorestore.nl