Zwemmen en afvallen: gewicht verliezen met zwemmen

16
6717
eetstoornissen topsporters

Zwemmen. Een gezonde sport met vele voordelen. In dit artikel gaan we dieper in op één voordeel: het afvallen. Zwemmen is een geschikte sport om gewicht te verliezen.Vooral voor mensen met overgewicht is zwemmen een gezonde en verstandige manier om af te vallen. Het lichaamsgewicht wordt als het ware gedragen door het water. Gewrichten en de wervelkolom worden hierdoor minder belast.

Afvallen door te zwemmen

Afvallen betekent meer bewegen en minder eten. Wanneer jij je eetpatroon aanpast en gaat zwemmen kun je gewicht verliezen. Belangrijk is dat je niet te veel in een te korte tijd gaat doen. Je lichaam verbrandt dan koolhydraten in plaats van vetten.

Vetten verbrandt je door aan duursporten, zoals zwemmen, wielrennen en schaatsen te doen. Het is belangrijk om op een relatief laag tempo het zwemmen lang vol te houden. Geduld en doorzettingsvermogen is hiervoor belangrijk. Door te trainen krijg je meer spierkracht, waardoor je het zwemmen weer langer volhoudt. Alleen je spieren kunnen vet verbranden, dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer vet je lichaam verbrandt. Door je spiermassa te vergroten verbruik je de hele dag, ook in rust, meer calorieën.

Calorieën en zwemmen

Hoeveel calorieën je uiteindelijk met zwemmen verbrandt heeft te maken met hoe lang je gaat zwemmen en hoe vaak. Ons advies is om minimaal drie keer per week een uurtje te gaan zwemmen. Op deze manier bouw je voldoende spiermassa op, krijg je meer uithoudingsvermogen en krijg je de techniek onder de knie.

Naast het afvallen kent zwemmen nog meer voordelen. Bekijk hier de voordelen van het zwemmen.

16 REACTIES

 1. Beste Not, dat zijn allemaal mensen die denken dat als je gaat zwemmen en nog iedere dag je bakkes vol duwt met verkeerde vette meuk dat het niet werkt. Of wel degene die niet volhouden. Ik zwem drie keer per week en eet gewoon op gezette tijden en gewoon normaal en afwisselend. Zonder te snoepen en ik zwem ook gewoon normaal zonder enorme aanstellerij om hard en diep te gaan wel af en toe een baantje tussendoor en het heeft gelijk resultaat. Dames en heren ook hier geldt ben je een beetje bereidt om niet meer veel te snoepen tussen door maar wel fruit noten o.i.d. als snoepvervanger gebruikt, meer te bewegen dan normaal en een uurtje voor werken bijvoorbeeld dan kun je met minimale inspanning en zonder je gewrichten te over belasten gewoon gaan zwemmen in de race tegen overgewicht. Kom uit die stoel ga het doen en hou vol dan ben jij uiteindelijk de winnaar. p.s. zwemmen is de meest relaxte sport die ooit gedaan heb met een gezond strak lijf in de BMI klok en een goede conditie en een zooi kilo’s er af wat wil je nog meer????

 2. Zwemmen helpt echt alleen je moet het opbouwen.
  ALs je echt er voor wilt gaan blijf gezond en ga na werk lekker zwemmen je bouwt weer stand op en je valt af.
  En neem misschien niet de bus of de auto vooor naar werk of school te gaan. ga op fiets en anders op rolleskate`s is altijd leuk.

  Blijf positief ook al is het soms vermoeiend je doet het voor je zelf en voor je lichaam.

 3. Ik zwem sinds 4 weken 6 keer per week 5 kwartier,heb dit opgebouwd.Ik krijg er 2 keer per week aqua-fitnes bij dus ook 2 uur maar mijn broek zit nog net zo strak,daar zakt de moed me soms van in de schoenen.Maar ik ga in Mei op Vak.en wil in goede conditie zijn,dat lukt geweldig maar afvallen……….Let echt op mijn voeding!!!Merk nog niks baal als een stekker maar misschien duurd het langer voor dat je resultaat ziet.Morgen ga ik weer,hou dit nog wel ff vol ben gek op zwemmen maar resultaat zou leuker zijn.

 4. Yeh nu zie ik resultaat in de spiegel.mijn lichaam is al strakker dus ik blijf lekker zwemmen. Maar je moet geduld hebben.pas na 6a7 weken zie je dat het werkt.Ik lijn niet eet alles wel gezond maar snoep niet.Dus slank worden kan ook zonder lijnen gewoon vaak zwemmen 5 kwartier met afwisseling snel en langzaam gr.

 5. Zwemmen en afvallen kan, van zwemmen wordt je gelijkmatig slank mits je vaak en lang genoeg gaat en je jezelf niet telkens weer naar je aude gewicht eet want dan wordt alleen je conditie beter en je doel onbereikbaar.

  Bij stevig doorzwemmen verbrand je 500calorien per uur, als je drie keer per week anderhalf uur zwemt verbrand je dus 2250calorien per week.
  Je eet 2000calorien per dag althans dat zou je moeten doen dus dat is in zeven dagen 14000calorien.
  Deel nu 2250calorien door 14000calorien en doe dat x100 = 16%.
  Die 16% is wat je verbrand aan gewicht aan je lichaam, maar dan moet je het consequent doen.

  Eet niet veel voor je gaat zwemmen, 2 botorhammen is al genoeg je wil je vet verbranden en niet je eten, eet na het zwemmen eiwitrijk om je spieren te voeden, en eet als avondeten groenterijk om je machine gezond te laten zijn.

  Sucses, groeten van Robert

  • Beste ….

   Calorie-berekeningen zijn bij het afvallen niet zinvol. Omdat wetten van de thermodynamica niet van toepassing is op de mens, want de mens is immers géén gesloten doos. Ademhalen/spijsvertering/vochtverlies etc. etc.

  • Beste Student,

   De wetten van de thermodynamica hebben algemene geldigheid, ook op een open systeem als de mens. De berekening van Robert heeft echter niets te maken met thermodynamica: dit betreft een eenvoudige energie-balans. Met het zwempatroon wat hij gebruikt in zijn voorbeeld verbruikt het lichaam extra energie (+16%) bij gelijkblijvende energie toevoer. Een energieverbruik dat hoger is dan de toevoer kan alleen in stand worden gehouden door de energie die reeds in het systeem zit (in dit geval vet/koolhydraat-reserves), op te gebruiken. Het verbranden van het vet zal leiden tot een lager gewicht, al is het natuurlijk niet zo dat dit eindgewicht per se 16% lager ligt dan het startgewicht.

 6. Per klas van 25 kinderen zijn er in de praktijk 5 die graag zwemmen , van die 5 blijven er 2 0f 3 over die zwembadbezoekers worden zoals in dit artikel bedoelt wordt , niet voor niets draait er amper nog een zwembad in Nederland zonder subsidi , baantjes zwemmen doe je tussen 30 anderen waarvan er 20 gepensioneert zijn , nou en , als je gezond af wil vallen en in conditie wil zijn zal je moeten zwemmen en geen andere sport beoefenen.

 7. Het werkt gewoon – consequent door zwemmen 5/6 x per week maar wel opletten wat je eet en opbouwen – het leverde mij -25 kg op. Sta nu even stil door werk – maar pak over 1,5 week weer op.
  doe alle slagen – dus gevarieerde inspanning – het is een goede training voor je hele lichaam maar ook hart en longen. De belasting is verdeeld door het zweven in het water. kans op blessures is daardoor relatief beperkt. Gewoon doorgaan

 8. Als je eerst gaat zwemmen en eet daarna patat met mayonaise en een frikandel speciaal en een bamischijf met een blikje cassis en dan nog een biertje en kant en klaarmaaltijden en koekjes en koolhydraatrijk eten zoals in brood kan zitten dan helpt dat zwemmen niet meer om slank te worden maar vult de energie wel aan. Meestal kan een banaan wel of een tonijnsalade of slaatje of krentenbol.