Tips om je kind meer te laten bewegen

0
1765
Kinderen haal ze van de bank
Kinderen haal ze van de bank

Voor veel kinderen heeft spelen op straat plaats gemaakt voor tv kijken, computer spelletjes spelen en urenlang surfen op internet. Het is echter nooit te laat om je kinderen van de bank af te krijgen. Hier vind je een aantal tips die je helpen om weer meer dagelijks te laten bewegen.

Geef het goede voorbeeld
Als je wil dat je kinderen meer actief gaan bewegen, zul je zelf het goede voorbeeld moeten geven. Neem de trap in plaats van de lift. Parkeer de auto wat verder af van je bestemming. Geef ook in gesprekken met je kinderen aan dat fysieke inspanning een goede manier is om je lichaam in vorm te houden. Zorg hierbij dat je niet te streng optreedt wanneer het niet gebeurt, deel ook niet gelijk straffen uit. De actieve lifestyle van de ouder werkt vaak al voldoende aanstekelijk voor kinderen. Geef het goede voorbeeld door zelf fysieke inspanning en dagelijkse beweging zelf hoog op de agenda te zetten.

Beperk het tv kijken
Een goede manier om de dagelijkse hoeveelheid beweging bij je kinderen te verhogen is het aantal uren inperken dat ze tv mogen kijken. Je hoeft het niet te beperken tot de tv, je kan ook een maximum tijd koppelen aan het spelen met de spelcomputer en het surfen op internet. Om het toezicht hierop makkelijk te maken adviseren we je om geen tv’s toe te staan in de slaapkamers van de kinderen en de computer en de telefoon in een gemeenschappelijke ruimte te plaatsen.

En als je kinderen graag met de spelcomputer willen spelen, kun je uiteraard ook stimuleren dat ze spelletjes spelen waarbij fysieke inspanning benodigd is, bijv. dans- en videogames van de Wii Fit. Op deze wijze helpt het gamen aan het realiseren van de benodigde hoeveelheid dagelijkse beweging.

– Bouw routine in
Maak elke dag tijd voor fysieke inspanning. Wees hierbij creatief. Sta ’s ochtends vroeg op om samen met de kinderen de hond uit te laten of ga na het avondeten samen een stukje fietsen. Het is aan te raden om te start met korte en kleine activiteiten. Breidt het programma langzaam meer uit naarmate je kids meer fit zijn.

– Laat de kinderen bepalen wat ze willen doen
Voor veel kinderen is een teamsport de ideale manier om fit te blijven. Maar niet elk kind houdt van teamsport. Niet elk kind is ook bovendien een liefhebber van sport. Wees ook hier creatief en help je kinderen met het inbouwen van fysieke inspanning rondom hobbies die niet direct een inspanning vragen, bijv. houden ze van lezen, laat ze met de fiets naar de bibliotheek gaan. Alle kleine beetjes helpen. Het is belangrijk dat je weet wat je kinderen leuk vinden en laat ze zelf bepalen wat ze willen doen.

– Stimuleer activiteiten, geen oefeningen
Zorg ervoor dat je kinderen het leuk vinden om dingen te doen waarbij ze bewegen. Wat helpt is om bij dagelijkse werkzaamheden een competitie element in te bouwen. Wie het meeste onkruid kan wieden, wie is het eerst bij de brievenbus. Denk ook aan verjaardagfeestjes: ga met de kinderen bowlen in plaats van een film in de bioscoop. Laat je kinderen één activiteit kiezen per week kiezen die ze leuk vinden om te doen, bijvoorbeeld lasershooten, midgetgolfen, etcetera. Belangrijk is dat het een activiteit is waarbij ze fysieke inspanning moeten leveren.
Besef dat dagelijkse beweging voor kinderen meer is dan alleen het stimuleren van een gezond gewicht. Fysieke inspanning wordt routine. Je legt hiermee de basis voor een levenslange fitheid en goede gezondheid.