Meer bewegen is goed tegen hoge bloeddruk

0
2125

Meer bewegen blijkt een uiterst belangrijk en effectief instrument in de strijd tegen hoge bloeddruk. Uit ondezoek blijkt dat bij 71% van de mensen met hoge bloeddruk de bloeddruk daalt wanneer ze meer gaan bewegen. Wil je echt aan je bloeddruk werken dan moet het een onderdeel zijn van een meer ingrijpende verbetering van de levensstijl. waaronder afvallen, een gezond eetpatroon met weinig tot geen zout, met veel groenten en fruit en met weinig verzadigde vetten.


Dagelijks bewegen is goed voor iedereen. Zie ook ons artikel ‘Belang van bewegen‘. In het bijzonder voor mensen met hoge bloeddruk. Meer bewegen blijkt een uiterst belangrijk en effectief instrument in de strijd tegen hoge bloeddruk. Uit ondezoek blijkt dat bij 71% van de mensen met hoge bloeddruk de bloeddruk daalt wanneer ze meer gaan bewegen.

Studies tonen aan dat een kleine verlaging van de bloeddruk (2 tot 3 mmHG) het risico op complicaties behorende bij hoge bloeddruk met 25% – 50% afneemt. Door structureel meer te gaan bewegen daalt de kans op een beroerte en hartziektes en overlijden op jaarbasis met 6%, respectievelijk 4% en 3%.

Meer bewegen is niet het enige effectieve middel tegen hoge bloeddruk. Wil je echt aan je bloeddruk werken dan moet het een onderdeel zijn van een meer ingrijpende verbetering van de levensstijl, waaronder afvallen, een gezond eetpatroon met weinig tot geen zout, met veel groenten en fruit en met weinig verzadigde vetten.

Wil je tips hoe je thuis en tijdens het werk meer kan bewegen, lees dan het artikel ‘Thuis en beweging‘ en ‘Werk en beweging‘. Ook op vlak van afvallen helpen we je verder. Kijk voor meer info in onze rubriek ‘afvallen‘.