De cooling-down is het omgekeerde van de warming-up: na afloop van de inspanning moet het lichaam naar rustniveau worden gebracht. Door niet acuut te stoppen, maar de inspanning geleidelijk af te bouwen zorgt u voor een goede afvoer van de afvalstoffen uit de spieren.
Bijna iedere sporter kent het belang van de warming-up. Maar dat geldt helaas niet voor de cooling-down. De cooling-down is het omgekeerde van de warming-up: na afloop van de inspanning moet het lichaam naar rustniveau worden gebracht. Door niet acuut te stoppen, maar de inspanning geleidelijk af te bouwen zorg je voor een goede afvoer van de afvalstoffen uit de spieren. Tijdens een inspanning is het namelijk zo dat zich binnen de spieren enorm veel afvalstoffen ophopen. Door een goede cooling down voorkom je gespannen, vermoeide spieren en spierstijfheid.
Slechts 5 minuten op een laag niveau doorgaan met dezelfde arbeid is vaak al genoeg om de grootste hoeveelheid melkzuur en andere afvalstoffen uit de spieren te laten verdwijnen. Dit zorgt niet alleen voor een aangenamer gevoel na de inspanning, maar tevens voor een snellere herstelperiode. Bovendien zal het “nazweten” na de training door de cooling down aanzienlijk verminderd worden.
Opbouw van de cooling-down
Een cooling-down bestaat uit de volgende onderdelen:
- Rustig uitlopen, fietsen of schaatsen;
- Dezelfde rekoefeningen als die uit de warming-up (zie warming up);
- Afwisselend warm en koud douchen;
- Een eventuele herstelmassage.