Waar moet je op letten bij het kiezen van een sport

4
3168

Hoe vind je een sport die je leuk vindt en voor langere tijd vol kunt houden? Bepaal waar je wilt bewegen, kies voor iets dat je echt leuk vind, sporten met gezelschap, sportkeuzetest, je keuze is niet definitief.

Je hebt de stap genomen en met jezelf afgesproken: ik ga sporten. Hoe vind je een sport die je leuk vindt en voor langere tijd vol kunt houden?

1. Bepaal waar je wilt bewegen

Als je enkele malen per week aan lichaamsbeweging wilt doen, hoe ver ben je dan bereid om ervoor te reizen? Wil je er helemaal je huis niet voor uit, of ben je bereid om enkele kilometers te reizen naar bijvoorbeeld en sportclub of sporthal? Ben je bereid om buiten te sporten, of ben je iemand die afhaakt bij het eerste spatje regen? Bepaal allereerst voor jezelf wat je wel en niet wilt. Wees daarbij eerlijk tegen jezelf.

2. Kies voor iets dat je echt leuk vind

Kies altijd voor een sport waarbij je je prettig voelt. De bewegingen en de intensiteit moeten bij je passen. Dit is één van de redenen dat er in fitnesscentra zoveel verschillende soorten cardio apparaten staan. De één zal het nooit prettig vinden om op een roeiapparaat te zitten, de ander vindt het geweldig. De één zit heel lekker op een normaal fietsapparaat, de ander zou zich op zo’n fiets al na een minuut vervelen. Het heeft met je bouw en lenigheid te maken, maar ook met wat je gewend bent.

3. Sporten met gezelschap

Sommige mensen sporten liever alleen. De meeste mensen halen echter meer motivatie uit het sporten met anderen. Met een (vaste) sportpartner kun je elkaar oppeppen, of als dat nodig is over de streep trekken als het eens een keer moeilijk is om daadwerkelijk te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat mensen langer gemotiveerd blijven wanneer ze samen met iemand anders naar een bepaald doel toe werken.

4. Sportkeuzetest

Wanneer je er met bovenstaande punten nog niet uit komt, en je overweegt om een individuele of teamsport te gaan doen, dan biedt een sporttest mogelijk uitomst. Voor een goede sportkeuzetest; zie onze peiler ‘Zelftest‘.

5. Je keuze is niet definitief

Wees bij het kiezen voor een sport of activiteit niet bang dat het iets is waar je voor lange tijd aan vast zit. Als de keuze je uiteindelijk niet bevalt, kun je altijd overstappen op een andere. Bedenk voor jezelf dat het je gaat om het doel dat je uiteindelijk wilt bereiken met sporten/bewegen. Bedenk verder dat er vaak meerdere manieren zijn om je doelen te bereiken. Er zijn meerdere sporten die je met jouw doelen hogerop kunnen helpen.

4 REACTIES

 1. Hoe kunt u het hart trainen?
  Er zijn een aantal activiteiten die u kunnen helpen om uw hart te trainen. Elke activiteit heeft voor- en nadelen. Sommige soorten trainingen zijn goed voor gevorderde sporters, terwijl andere meer geschikt zijn voor beginners.

  Het belangrijkste is dat u een activiteit doet die bij u past. Om het maximum aan resultaat uit de training te halen, is het belangrijk iets te doen wat u fijn vindt. Een comfortabel gevoel vergroot de kans dat u het langere tijd volhoudt en dat het u meer ontspant. Voor iedereen is er wel een activiteit te vinden die u aanspreekt, zoals:
  fietsen
  hardlopen
  wandelen
  steppen
  roeien
  aerobics
  Hoe vaak?
  Experts adviseren om 3-5 keer per week aan aërobe trainingen te doen.

  Hoe lang?
  Een cardiovasculaire training zou 20-60 minuten moeten duren. De duur van de training hangt sterk samen met de intensiteit.