Sporten en afvallen na zwangerschap

0
1758

Na de bevalling kan je niet wachten om je oude vertrouwde figuur weer terug te krijgen. Het is onverstandig om de eerste zes weken na je bevalling sterk te gaan afvallen, ook al is de verleiding groot. Je lichaam moet herstellen van de zware tijd en het beste advies is gezonde voeding.

Na de bevalling kan je niet wachten om je oude vertrouwde figuur weer terug te krijgen. Je bent flink wat kilo’s aangekomen tijdens de zwangerschap en die gaan er ook niet meteen weer vanaf. Het is onverstandig om de eerste zes weken na je bevalling sterk te gaan afvallen, ook al is de verleiding groot. Je lichaam moet herstellen van de zware tijd en het beste advies is gezonde voeding. Het is sowieso niet verstandig te streng gaan lijnen als je borstvoeding geeft.

Een goede manier om je lichaam in shape te krijgen is sporten. Ga hier echter wel zorgvuldig mee om. Het is niet verstandig om je direct fanatiek te gaan sporten. Vermijd de eerst twee maanden intensieve teamsporten en wedstrijdsporten. Het is belangrijk gedoseerd je lichaam weer aan sportieve inspanningen te laten wennen. Sporten die hiervoor geschikt zijn, zijn hardlopen, zwemmen en fietsen.

Er wordt aangeraden
om al in het kraambed met oefeningen voor je bekkenbodemspieren
te beginnen, ook hier geldt dat je er rustig aan mee moet starten. Je kunt deze spieren
trainen door ze voor iedere houdingsverandering aan te spannen.
Na een tijdje, als je je wat sterker voelt, kun je deze
oefening uitbreiden. De oefening gaat als volgt: ga zitten
of liggen, span je bekkenbodemspieren aan en stel je voor
dat je ze iets in fases omhoog moeten duwen. Houd ze iedere
fase even vast. De eerste keer span je ze licht (alsof
je een plas ophoudt) van daaruit verhoog je de spanning:
houd ze even vast en span ze dan weer iets sterker aan. De terugweg laat
je ook in fasen verlopen, totdat je alles weer even ontspant.
Met buikspieroefeningen moet je rustig aan doen. De verleiding is groot om hier snel mee te beginnen om weer een strakke buik te krijgen. De buikspieren zijn gedurende de zwangerschap flink opgerekt en hebben tijd nodig om weer in te krimpen. Het zwaar belasten van je buikspieren helpt hier niet bij. Doe rustig een aantal oefeningen per dag en overbelast niets.

Vraag je huisarts of verloskundige om advies over het goed opstarten van een ‘herstelprogramma’.