Over het algemeen lopen mannen sneller dan vrouwen. Dit heeft verschillende oorzaken. Eén daarvan is dat het hart en de longen van vrouwen kleiner zijn. Ook hebben vrouwen minder spiermassa dan mannen en een hoger vetpercentage. Maar daartegenover staat dat vrouwen vaak leniger zijn, waardoor vrouwen tijdens het lopen minder met hun armen en heupen draaien. Tevens verloopt de energieverbranding van vrouwen tijdens het hardlopen efficiënter.
Uit onderzoek blijkt dat het lichaam van de vrouw zeer geschikt is voor duursporten. De vrouw gaat zuiniger om met de beschikbare ‘brandstof’. Hierdoor zal het verschil tussen de hardloopprestaties van mannen en vrouwen kleiner worden naar mate de afstanden langer worden.
Menstruatie
Hardlopen tijdens je menstruatie is geen probleem. Wel komt het voor dat de vrouw eerder vermoeid raakt en minder goede prestaties levert. Daarnaast kan het maandelijkse bloedverlies zorgen voor een tekort aan ijzer. Een ijzertekort kan resulteren in een langzamer herstel na de training.
Blessures
Vrouwen hebben tijdens bepaalde fases in hun cyclus meer kans op blessures. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen zelfs acht keer meer kans hebben op een beschadiging van de kniebanden. Volgens het onderzoek speelt de veranderde hormoonhuishouding een rol bij de blessuregevoeligheid van vrouwen.