Oorzaken en oplossingen bij hardloopblessures

2
2644

Hardlopen is een blessuregevoelige sport. Vooral knie- en rugklachten zijn één van de meest voorkomende blessures. Gelukkig zijn deze kwalen goed te behandelen en nog beter: je kunt ze vaak voor zijn. Wij geven je de oorzaken en oplossingen, zodat je blessurevrij verder kunt lopen.

Rugklachten
Rugklachten komen veel voor bij hardlopers. Daarbij wordt vooral pijn in de onderrug aangegeven als klacht. Rugklachten door het hardlopen ontstaan vaak door overbelasting van de rugspieren. Een onjuiste houding kan een oorzaak van de rugproblemen zijn. Maar ook een verkorte spiergroep of te weinig kracht in de buik- en rugspieren kunnen pijn in de rug veroorzaken.

Oplossingen:
De juiste hardloopschoenen vangen de harde klappen van het lopen op. Hierdoor krijgt je rug minder te voorduren. Zorg daarnaast voor een goede warming-up, zodat je spieren warm worden. Rekoefeningen zorgen ervoor dat je spieren soepeler worden. Verdiep je goed in de juiste loophouding: rechtop lopen, vooruit kijken en schouders ontspannen.

Scheenbeenklachten
Scheenbeenklachten worden vaak veroorzaakt door een overbelasting van de achterste scheenbeenspier. Je hebt dan ook vaak pijn aan de binnenkant van het scheenbeen. Deze klachten ontstaan vaak doordat je te hard van stapel loopt. Geduld bij het hardlopen is essentieel. Door een te snelle trainingsopbouw wordt de kans op scheenbeenklachten groter. Net als bij rugklachten kunnen slechte schoenen ook de oorzaak zijn van een blessure aan het scheenbeen.

Oplossingen:
Ook hier kunnen goede hardloopschoenen de klachten voorkomen of verminderen. Wanneer je al te kampen hebt met lichte scheenbeenpijn dan is het verstandig om voorlopig op een zachte ondergrond te lopen. Denk daarbij aan het bos. De grond is hier zachter, waardoor de klappen minder hard zijn. Een handige tip is om spierversterkende oefeningen te doen. Eén oefening kan zijn door met je blote voeten op je hielen te lopen. Zorg ervoor dat je voorvoet en middenvoet de grond niet raken.

Achillespeesontsteking
Een achillespeesontsteking komt regelmatig voor bij hardlopers. Ook hier is overbelasting vaak een oorzaak. Lopers klagen over pijn tussen het hielbeen en iets daarboven. Door intensief te lopen kan een achillespeesontsteking ontstaan. Ook een slechte warming-up en trainen op heuvels kunnen een oorzaak zijn. Mensen met overgewicht lopen meer kans op een achillespeesontsteking dan mensen die goed op gewicht zijn.

Oplossingen:
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar ook hier geldt weer: loop op goede hardloopschoenen. Twijfel je hieraan, laat dan je schoenen bij een hardloopspeciaalzaak controleren. Het kan zijn dat je schoenen versleten zijn. Heb je veel last probeer dan met ijs de pijnlijke plek te koelen. Doe dit ongeveer drie keer op een dag. En niet te vergeten: Neem voldoende rust. Zijn de klachten weg? Wacht dan nog twee dagen voordat je weer begint met hardlopen.

Blijf je bovenstaande klachten aanhouden, raadpleeg dan een arts of fysiotherapeut.

Meer weten over de goede rek- en strekoefeningen? Lees dan hier ons artikel.

2 REACTIES

  1. De meeste fouten die door beginnende lopers worden gemaakt is door 1) verkeerde (goede) schoenen aan te kopen. 2) Daarnaast overmoed, gelijk te lang te vaak te lopen.
    1) Een goede schoen is afgestemd op jouw loopprofiel.
    Betaal liever wat meer bij de speciaalzaak waar ze je filmen tijdens het lopen. Alleen hier door krijg je een goede hardloopschoen.
    2) Start met een opbouwschema bv Evy en hou je daar aan.
    Nog beter start bij een beginnersgroep van een atletiekvereniging.

  2. Geachte redactie, geachte lezer,

    Het is een ruim begrip om te stellen dat “een goede schoen” of “de juiste hardloopschoen” aanschaffen belangrijk is.
    Uiteraard, maar mijn ervaring is dat een commercieel bedrijf met “podologen” oid in dienst uiteindelijk schoenen willen verkopen.
    Daarnaast ontbreekt de medische kennis om natuurlijke lopers en lopers met een loopblessure gevoelige stijl te onderscheiden.
    De loopbeweging is een beweging tot en met de lage rug (natuurlijk loop je met je hele lichaam, maar dat gaat hier wat ver) die je niet via een filmpje altijd goed kunt zien.
    Daarom is het misschien niet onverstandig bij aankomende blessures een podotherapeut te laten kijken. Die heeft kennis in huis en heeft geen belang bij een schoenen omzet.
    Zelfs die “goede / juiste / dure” schoen kan de oorzaak zijn.

    Podotherapeut is de enige in Nederland wettelijk erkende HBO (bachelor) opgeleide en BIG geregistreerde paramedicus, die zich specifiek met loop- en loopgerelateerde klachten bezighoudt.

    Dit ter uw informatie en volledigheid van het door u geciteerde artikel.

    Vriendelijke Groet,
    Waldo Baas, podotherapeut / loper