Een groeispurt, hoe werkt dat?

0
2543
groeispurt

Zodra je kind in de puberteit belandt groeit hij twee keer zo snel als dat hij deed in zijn kindertijd. Hoe groot hij wordt is bij ieder kind verschillend; de één gaat enorm de lucht in en de ander blijft wat kleiner. Deze groeispurt kost natuurlijk heel erg veel energie. Zo heeft een puber vaak veel eetlust, zijn ze sloom en moe en kunnen zich daarnaast soms niet zo lekker voelen. Ook kunnen ze een tijdje wat slungeliger en onhandiger zijn, vooral omdat ze moeten wennen aan dit nieuwe, lange lijf.

Een groeispurt bij meisjes

Bij meisjes komt de groeispurt vaak tussen hun 10e en 14e levensjaar. Dit zal in het begin vooral in de lengte zijn, met een groeipiek rond hun twaalfde, echter ligt dit er wel aan wanneer ze voor het eerst ongesteld worden. Zodra dit is gebeurd zullen ze namelijk niet meer zo snel groeien. Het zal dan nog maar gaan om ongeveer 8 centimeter. Wanneer de groei in de lengte voorbij is zullen ze vervolgens ook op andere plekken gaan groeien. Hun heupen zullen ronder worden maar ook hun borsten zullen zich gaan vormen.

De groei van jongens

Bij jongens begint er een groeispurt wanneer zij rond de dertien jaar zijn. Ook bij hen geldt dat ze eerst in de lengte groeien, waardoor ze er een tijdje wat slungelachtig uit kunnen zien. ook het onhandige bewegen hoort hierbij, omdat ze moeten wennen aan hun lijf dat aan het groeien is. Bij jongens duurt dit tot hun 16e levensjaar ongeveer, daarna zullen ze niet veel meer groeien.

Voeding en vitamines voor pubers

Dat kinderen in hun puberteit ineens heel veel en vooral heel snel groeien, is duidelijk. Naast dat ze hierdoor veel meer eetlust zullen hebben, maar ook sloom en moe zijn, hebben ze natuurlijk ook verschillende voedingsstoffen en vitamines nodig. Deze zijn altijd nodig, maar tijdens de groeispurt nog meer. Het is daarom goed hier rekening mee te houden.

Zo hebben ze extra kalk nodig tijdens de groei. Kalk is te vinden in allerlei verschillende melkproducten. Het zorgt voor de botopbouw, en dankzij de vitamine D die hierin zit zal de kal worden opgenomen in de botten.

Ook een extra dosis ijzer is zeker aan te raden. Dit vind je met name in groenten, graanproducten zoals brood, en vlees. Let wel, in witbrood zit bijna geen ijzer en ze doen er dus goed aan volkoren brood te eten. Dit zorgt bovendien sneller voor een vol gevoel.

Als laatste vitamine C. deze kun je vooral in fruit vinden, maar zit ook in groenten en aardappelen. Dankzij vitamine C zal het ijzer beter door het lichaam opgenomen worden.

Lees ook: Iedereen heeft andere zorg nodig, welke zorg heb jij het meeste nodig?