De impact van waterpokken

0
3905
waterpokken

Waterpokken zijn blaasjes en rode vlekjes die te vinden zijn op de huid. Vrijwel iedereen krijgt hier als kind mee te maken en het is een heel besmettelijke ziekte. De meeste kinderen krijgen dit als ze tussen de twee en acht jaar oud zijn, doordat ze besmet zijn geraakt door een ander kind. Wanneer dit niet het geval is, kan het in een enkel geval voorkomen dat je het als volwassene krijgt.

Meestal zijn waterpokken alleen vervelend maar verder onschuldig. Toch gaan er jaarlijks wel mensen voor naar de huisarts en belanden 250 mensen zelfs in het ziekenhuis. Dit zijn vrijwel altijd kinderen onder de vier jaar. De reden hiervoor is meestal een complicatie zoals een long- of hersenvliesontsteking.

Heb je de waterpokken eenmaal gehad, dan blijft het virus aanwezig in je zenuwstelsel. Dit kan bij een lage weerstand zorgen voor gordelroos. Hierbij geldt dat, hoe ouder de persoon is, hoe meer belastend dit zal zijn. Dit zorgt gemiddeld voor zo’n 1000 opnames in het ziekenhuis per jaar, vooral mensen die ouder zijn dan vijftig.

De oorzaak

De waterpokken krijg je door het varicella zostervirus die zich verspreidt via druppels in de lucht. Deze druppels ontstaan doordat iemand die besmet is met het virus niest of hoest. Op het moment dat een ander deze druppels inademt, kan hij besmet raken.

Waterpokken zijn besmettelijk vanaf twee dagen voordat er blaasjes op de huid verschijnen tot het moment dat alles blaasjes een korst hebben en zijn ingedroogd. Een besmetting verloopt doorgaans op twee verschillende manieren:

  1. Door direct contact met het vocht dat uit de blaasjes komt. Pas op het moment dat de blaasjes helemaal zijn opgedroogd en een korst hebben kun je ze aanraken zonder risico. Wel moet je opletten dat je daarmee niet de korst beschadigd en er alsnog vocht vrij kan komen. Ook het gebruiken van dezelfde handdoek kan zorgen voor een besmetting.
  2. Door het inademen van de druppeltjes die het virus bij zich dragen. Op het moment dat iemand met waterpokken hoest, niest of praat komen deze druppels in de lucht.

Incubatietijd van waterpokken

Met incubatietijd wordt bedoeld de tijd tussen het contact met het virus en het verschijnen van de eerste symptomen. De incubatietijd van waterpokken is ongeveer twee weken, al kan dit per persoon verschillen. de persoon die waterpokken heeft is besmettelijk van twee dagen voordat de blaasjes verschijnen tot het moment dat alle blaasjes weg zijn.

Vaccinatie voor waterpokken

Over het algemeen worden waterpokken als iets onschuldigs gezien, maar je kan er wel heel ziek van worden. Wil je dit proces voorkomen, bijvoorbeeld omdat je als kind de waterpokken niet hebt gehad, dan kun je een vaccinatie hiervoor halen. Deze wordt echter niet vergoed.

In deze vaccinatie is een verzwakte vorm van het virus te vinden. Door deze vaccinatie te nemen kun je er dus niet meer ziek van worden, maar maakt je lichaam wel antistoffen aan waardoor je bent beschermd voor het virus. De kans op besmetting is vervolgens erg klein. Mocht het toch gebeuren, dan zullen de verschijnselen erg mild zijn omdat je al antistoffen bij je draagt.

De vaccinatie kun je nemen wanneer je het virus nog niet eerder hebt gehad, maar ook binnen drie dagen na blootstelling aan dit virus. Wanneer je de vaccinatie neemt op het moment dat je het virus al hebt zal de infectie met minder klachten verlopen.

Een andere goede reden om je te laten vaccineren is wanneer je graag zwanger wilt raken maar het virus nog niet hebt gehad. Waterpokken krijgen terwijl je zwanger bent kan namelijk gevaarlijk zijn, zowel voor jou als voor de foetus.

Symptomen van waterpokken

Bij waterpokken horen een aantal kenmerkende symptomen. Het begint vrijwel altijd met een verkoudheid waarbij je hangerig bent, daarna zullen er rode vlekjes op je lichaam verschijnen. Ook komen er dan blaasjes over je lichaam die gevuld zijn met vocht. Deze zorgen voor veel jeuk maar het is belangrijk hier niet aan te krabben omdat je ze dan open kunt halen waardoor het vocht eruit loopt. Ook is het risico op littekens dan groter.

Na een paar dagen zullen de eerst blaasjes al opdrogen en komt er een korstje overheen. Deze zal er vervolgens vanzelf afvallen en na ongeveer tien dagen zullen alle blaasjes verdwenen zijn. Het kan ook gebeuren dat je koorts krijgt maar dit is niet bij iedereen het geval.

Lees ook: Goede redenen om te gaan zwemmen