Verschillende manieren van bevallen

0
4087
bevallen

Zodra je merkt dat de bevalling nu toch echt is begonnen, kun je verschillende houdingen aannemen. Ook wanneer het tijd is om te gaan persen kan dit nog. De verloskundige zal altijd eerst kijken hoe jij vanuit jezelf perst, maar wanneer je daar wel wat hulp bij kan of wil gebruiken, zijn er verschillende manieren waarop je kunt bevallen. De houding die jij gebruikt is heel persoonlijk en kan bij iedere vrouw verschillen.

Let wel op: wanneer je graag in bad, op de baarkruk of de baarschelp wilt bevallen moet je dit van te voren overleggen met je verloskundige. Wil je graag thuis in bad bevallen, dan kun je hier een speciaal bad voor huren.

Half zittend op bed

Wanneer je in deze houding zit, leun je met je rug tegen een ruggensteun of hoofdeind. Het beste gebruik je hier geen losse kussens omdat deze weg kunnen glijden. Je benen zet je gespreid voor je neer, met je voeten vlak op het bed. Je armen houd je gebogen en je handen leg je ontspannen op je knieën. Het kan zijn dat je verloskundige je adviseert in een andere houding te gaan zitten. dit komt omdat bij deze houding je wervelkolom niet vrij kan bewegen, en dit is wel nodig om je baby door het baringskanaal te laten komen.

Liggend op je rug bevallen

Lig je in deze houding, dan kun je het meeste kracht zetten wanneer jij je voeten optrekt en hierbij je knieën vastpakt met je handen. Wel moet je er dan voor zorgen dat je rug niet bol komt te staan. Ook is het belangrijk dat je probeert je schouders zo veel mogelijk te ontspannen. Als je tijdens het persen je kin naar je borst brengt is het fijn wanneer iemand je hierin kan ondersteunen.

Blijven staan

Een staande bevalling is ook mogelijk. Het grote voordeel hierbij is dat je veel bewegingsvrijheid hebt, wat voor een vrouw erg fijn kan zijn. Wel doe je er goed aan ervoor te zorgen dat jij je aan iets of iemand vast kunt houden tijdens het persen, om omvallen te voorkomen.

Op handen en knieën

Heb je last van je rug of aambeien? Dan is dit de meest aangename houding. Dit komt omdat je op deze manier de druk op je stuitje, onderrug en anus zo laag mogelijk houdt. Wanneer je op je knieën zit steun je op je handen of je legt je armen op bed. Ook kan je ze nog om de heupen slaan van iemand die op bed zit. Dit heeft als voordeel dat jij je hoofd in zijn/haar schoot kan leggen.

Bevallen in bad

Vrijwel alle mogelijke houdingen zijn ook in bad uit te voeren. Dit heeft als grote voordeel dat de temperatuur en de rustgevende werking van het water zorgen voor een ontspannen bevalling. Wel is het zo dat de meeste baden die in huis staan niet geschikt zijn om in te bevallen. Je zal in dat geval dus een speciaal bad moeten huren.

Lees ook: Deze tips verlossen je snel van je verkoudheid