Wat is een vleesboom precies?

0
3439
vleesboom

Een vleesboom wordt ook wel myoom genoemd en is een goedaardige bal van spiercellen, die in de spierlaag van de baarmoeder zit. Hij kan aan de buitenzijde van de baarmoeder zitten, maar ook in de wand of in de baarmoederholte. Het ontstaan van zo’n vleesboom is onbekend, wel is bekend dat de myoom een paar millimeter groot kan worden, maar ook tien centimeter. In de meeste gevallen ondervind je hier geen klachten van, maar het kan nodig zijn een behandeling te volgen. Dit is dan vaak wanneer hij te groot is, of wanneer er meerdere myomen aanwezig zijn.

Wie kan er last krijgen van een vleesboom?

Twintig tot dertig procent van de vrouwen krijgt last van een vleesboom. Een vleesboom ontstaat onder invloed van de vrouwelijke hormonen, wat betekent dat een myoom nooit kan ontstaan voordat de eerste menstruatie is geweest. Heb je een vleesboom en kom je in de overgang? Dan is de vleesboom hierna waarschijnlijk kleiner.

Het aantal vrouwen dat last krijgt van een vleesboom, zijn meestal vrouwen die geen kinderen hebben, maar ook bij vrouwen met een Afrikaanse achtergrond. Wanneer je een myoom hebt zorgt dit vrijwel nooit voor problemen bij het zwanger worden of zwanger zijn. Wel is het zo dat hij tijdens de zwangerschap kan groeien, dit komt door de hormoonveranderingen. Na de zwangerschap zal hij vanzelf weer kleiner worden. Daarnaast kan het ook zo zijn dat hij groter wordt bij een hormoonbehandeling.

Wat zijn de eventuele klachten?

Een vleesboom zorgt vrijwel nooit voor klachten, maar in enkele gevallen kan het wel voorkomen. De meest voorkomende klachten zijn het hebben van menstruatiepijn en meer bloedverlies tijdens de menstruatie. Wel blijven de menstruaties veelal regelmatig. Of er klachten ontstaan, ligt aan de grootte en de plek van de vleesboom. Let wel op; wanneer je last krijgt van ruim bloedverlies tijdens de menstruatie kan het zijn dat je last krijgt van bloedarmoede. Ook kunnen er stolsels ontstaan waardoor je je moe en kortademig kunt voelen.

Ook zijn er nog klachten die vrijwel nooit voorkomen. Dit zijn het hebben van een drukkend gevoel in de buik, lage rugpijn, moeite hebben met plassen en pijn en bloedverlies hebben tijdens de seks. Ook kan het zijn dat er te weinig bloedtoevoer naar de vleesboom ontstaat, wat kan zorgen voor hevige buikpijn. Echter zijn deze klachten lastig te identificeren, omdat deze klachten ook bij andere problemen kunnen horen.

Welke onderzoeken kunnen er gedaan worden bij een vleesboom?

Als het vermoeden er is dat je een vleesboom hebt, zal de gynaecoloog een onderzoek bij je uitvoeren. Hij/zij zal dan de baarmoedermond bekijken door middel van een speculum. Ook zal je vaginaal getoucheerd worden, wat inhoudt dat de gynaecoloog met één of twee vingers in je vagina gaat om te voelen of er een vleesboom aanwezig is. Vervolgens zal er door middel van een inwendige echo beoordeeld worden waar de vleesboom zich bevindt, en hoe groot deze is. Kan de gynaecoloog het echter niet goed beoordelen, dan is verder onderzoek nodig. hier zijn verschillende mogelijkheden voor, te weten:

  • Contrastecho – deze echo wordt gedaan wanneer het vermoeden er is dat de vleesboom uitpuilt in de baarmoederholte. Er zal dan een speculum gebruikt worden, zodat er een dun slangetje de baarmoeder ingebracht kan worden. Er zal vervolgens water of gel in de baarmoeder gespoten worden, om een inwendige echo te kunnen maken. hier kun je wat krampen van krijgen.
  • Hysteroscopie – hierbij zal er een dunne buis met camera in de baarmoeder geschoven worden. Dit kan pijn doen, want je baarmoeder reageert hierop. Via de buis wordt er water in de baarmoeder gebracht zodat deze iets uitzet. Dit is nodig zodat de binnenkant goed bekeken kan worden en je zo kunt zien of je een vleesboom hebt. Ook kan er op deze manier direct gekeken worden of de vleesboom uitpuilt in de holte. Als dit zo is kan de gynaecoloog dit meestal direct verwijderen.
  • MRI-scan – kan er door middel van een inwendige echo niet goed gekeken worden naar de grootte en de plek van de myoom, dan kan de gynaecoloog een MRI-scan laten maken. Ook kan er door middel van deze scan bekeken worden of embolisatie mogelijk is. Dit is een behandeling die ervoor zorgt dat de bloedtoevoer naar de myoom wordt verminderd, zodat deze kleiner wordt.
  • Bloedonderzoek – wanneer je erg veel last hebt van bloedverlies, of heel erg moe bent kan het zijn dat het ijzergehalte in je bloed gecontroleerd moet worden. Het kan namelijk zijn dat je bloedarmoede hebt, en in dat geval heb je ijzertabletten nodig.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Als je geen klachten hebt hoeft er ook niks aan de vleesboom worden gedaan, een controle is dan ook niet nodig. In het geval je wel klachten hebt overleg je samen met de gynaecoloog welke behandeling voor jou het beste is. Dit hangt af van verschillende punten zoals:

  • Welke klachten je precies hebt
  • Hoeveel vleesbomen er aanwezig zijn
  • Op welke plaats deze zitten
  • Hoe groot ze zijn
  • Wat je leeftijd is
  • En of je een wens hebt om zwanger te worden

Er kan vervolgens gekozen worden voor embolisatie, zoals hierboven al staat uitgelegd, maar ook voor medicatie. Meer ingrijpende behandelingen zijn een operatie waarbij je de baarmoeder behoudt, of een operatie waarbij de baarmoeder verwijderd wordt. Welke behandeling er uiteindelijk gekozen wordt, hangt af van het doel. Is het om klachten te verminderen, de groei van de myoom stop te zetten of om de vleesboom te verwijderen.

Lees ook: Zo heb jij nooit meer last van klitten!