11 weken zwanger

0
2744

11 weken zwanger. Je baby is nu compleet gevormd. Aan je buik is nog niet te zien dat je zwanger bent. Je lichaam heeft veel energie nodig voor de voorbereiding en de groeispurt van je baby. Je zal dus wat vaker moe zijn.

Je baby

Je bent 11 weken zwanger en je baby is nu zo’n 6 cm groot en weegt zo’n 10 gram. De
navelstreng is volledig gevormd, brengt voedingstoffen naar de baby, en voert afvalstoffen af. Het hoofdje is in verhouding nog steeds heel erg groot en vormt ongeveer de helft van de totale grootte van de baby.

Deze week ontwikkelt je baby irissen in zijn ogen en ontstaan er al vingernagels. De ogen bewegen richting de voorzijde van het hoofd en staan nog wel ver uit elkaar. De oren bewegen zich van de nek naar de zijkant van het hoofd. Je baby is nu compleet gevormd. Hij groeit nog steeds flink en gaat hier voorlopig nog wel even mee door.

Je lichaam

Aan je buik is nog niet te zien dat je zwanger bent. En heb je ook nog niet zo’n zin in seks? Maak je niet ongerust. In deze periode van misselijkheid, vermoeidheid en soms ook depressiviteit is het heel normaal dat je daar niet zo mee bezig bent. Je lichaam heeft veel energie nodig voor de voorbereiding en de groeispurt van je baby. Je zal dus wat vaker moe zijn. In het 2e trimester, de periode van de 3e tot de 6e maand, neemt door de hormonale veranderingen in je lichaam de seksuele verlangens weer toe.

Je gaat binnenkort voor de eerste keer naar de verloskundige of bent net geweest (meestal bij 10, 11 of 12 weken zwangerschap). Misschien heb je al wat mensen verteld dat je zwanger bent als je het hartje van je baby op de echo hebt zien kloppen. Misschien moet je nog even geduld hebben.

Denk alvast na over de zwangerschapscursus die bij je past.