Telefoonangst overwinnen

0
1722
Telefoonangst overwinnen

Even de tandarts bellen voor een afspraak of op je werk de leverancier of monteur bellen. Het zijn dingen die je vaak moet doen. In deze tijd heeft bijna iedereen een mobiele telefoon en is overal en altijd bereikbaar. Klap je bij de gedachte aan deze telefoontjes al dicht en heb je altijd het idee dat al je collega’s meeluisteren? Waarschijnlijk heb je dan last van telefoonangst.

Er zijn verschillende vormen van telefoonangst. Het kan dat je alle telefoongesprekken vervelend vindt. Ook kan het dat je het lastig vindt om gebeld te worden of wordt je nerveus van het feit dat je je gesprekspartner niet kan zien. Ook kan je het lastig vinden om zelf te telefoon te pakken en iemand te bellen, al helemaal als dit iemand is die je niet kent.

Angst

Telefoonangst valt onder de sociale angsten. Dit is kort gezegd de angst om voor schut te staan. Als je last hebt van sociale angst, voel je je snel bekeken en uitgelachen. Je bent bang voor het krijgen van commentaar, kritiek of een afwijzing. Ook bij telefoongesprekken heb je last van deze angsten. Je bent bang voor de reactie van de ander en hebt altijd het idee dat je collega’s je uitlachen. Omdat je bang bent dat het niet goed zal gaan, verloopt het telefoongesprek vaak ook moeizaam. Hierdoor ga je verdere telefoongesprekken het liefst uit de weg, behalve als het niet anders kan.

Vervelend is het ook als je voor je werk veel moet telefoneren. Zeker als je in de telemarketing werkt. Bedenk dat je lang niet de enige bent die hier last van heeft. Volgens onderzoek heeft zeker 40% last van telefoonangst.

Tips

Er zijn verschillende dingen die je kunnen helpen om je telefoonangst te overwinnen. Er bestaan zelfs opleidingen om je over je telefoonangsten te helpen. Ook zou je met een psycholoog kunnen gaan praten als je er veel last van hebt.

Om er zelf wat aan te kunnen doen, kun je de volgende tips eens proberen:

– Weet waar je precies bang voor bent. Zijn alleen zakelijke telefoontjes moeilijk of ook telefoontjes naar vrienden? Vind je het lastig om iets van iemand gedaan te krijgen of kun je het gesprek maar moeilijk op gang houden? Het is gemakkelijker om iets aan je angsten te doen als je precies weet waar je bang voor bent.

– Als het mogelijk is, zorg dan dat je niet gestoord kan worden en dat er niemand meeluistert. Veel spanning zal hierdoor al verdwijnen.

– Schrijf kort de punten op waar je het over wilt hebben.

– Bereid je voor op de eventuele valkuilen. Als je bijvoorbeeld onder druk gezet kan worden, zorg dan dat je zegt “ik wil er nog even over nadenken”. Hiermee voorkom je dat je mond vol tanden komt te staan. Bedenk alvast meerdere gespreksonderwerpen als je bang bent dat het gesprek stil komt te vallen.

– Luister naar anderen als zij een moeilijk gesprek voeren. Hoe doen collega’s dat? De strategieën die zij gebruiken, kan je zelf ook toe gaan passen in je eigen gesprekken.

– Vraag of je telefoontje gelegen komt, zo voorkom je ongemakkelijke situaties.

– Stel lastige telefoontjes niet te lang uit, hierdoor wordt het alleen maar moeilijker. Zet jezelf voor het blok, toets het nummer in en blijf aan de lijn.

– Uiteindelijk is het vooral een kwestie van veel doen. Hoe vaker je telefoneert, hoe makkelijker het wordt.