Je angsten onder ogen komen

0
1764
angst overwinnen

Bang om in het middelpunt van de aandacht te staan, angst voor vliegen, autorijden, spinnen of slangen. Al deze angsten komen vaak voor en zijn alom bekend. Maar als deze angsten je verlammen, kunnen ze zich tot een fobie ontwikkelen.

Symptomen

Symptomen die je dan kan krijgen zijn zwaar ademen, pijn in de buik, een droge mond, zweterige handen, gedachten die rondflitsen en het gevoel verlamd te zijn. Deze gevoelens lijken niet te controleren te zijn, toch kun je enigszins controle over ze krijgen en zo je angsten proberen te overwinnen.

 Verschillende soorten

Maak onderscheid tussen rationale en irrationele angsten. Soms is het volledig gerechtvaardigd om bang te zijn. Maar soms zit de angst meer in je hoofd. Vaak heb je zelf wel door als iets een irrationele angst is en aan deze angsten kun je werken.

Er zijn verschillende soorten angsten. Een overeenkomst tussen al deze angsten is de angst om de controle te verliezen of geen controle te hebben. Je kunt je angsten zelf aan en uit zetten. Doordat je in je hoofd jezelf bang maakt, is de manier om van je angsten af te komen deze interne dialoog met jezelf aan te gaan. Je kijkt naar de dingen in de wereld vanuit jezelf en je reageert niet op de daadwerkelijk gebeurtenissen.

Probeer de negatieve, irrationele stemmen in je hoofd om te zetten in rationele en op feiten gebaseerde stemmen. Alleen zo kun je je angsten onder controle proberen te krijgen. Kijk naar de feiten en houd jezelf voor dat je angsten vaak nergens op gebaseerd zijn. Kijk naar wat je tegen jezelf zegt en probeer op deze manier je angsten te overwinnen.

 

Meer weten over een specifieke angst?

Spreekangst
Telefoonangst
Spinnenangst
–¬†Prikangst