Heerlijk even multitasken!

0
1212
multitasken

Verschillende taken tegelijkertijd aanpakken is niet goed voor je productiviteit. Door je op één taak te focussen is de productiviteit hoger. Toch blijven veel mensen multitasken, daarom is er onderzoek gedaan naar de motivatie om te multitasken.

Multitasken

Multitasken is het fenomeen waarbij je meerdere dingen tegelijk doet. Je moet meerdere taken uitvoeren, maar in plaats van met één taak te beginnen en deze eerst af te ronden, ben je ondertussen ook met andere taken bezig.

Onderzoek

Recent is in een onderzoek gekeken naar de motivatie om te multitasken. Aan studenten werd vier weken lang gevraagd om hun dagelijkse activiteiten te noteren. Ook moesten ze opschrijven waarom ze deze dingen gingen doen. Is multitasken een gewoonte of heeft het te maken met sociale, mentale of emotionele behoeftes?

Multitasken kan het leren en denken in de weg zitten. De productiviteit daalt hierdoor. Toch voelden de studenten zich wel meer tevreden. Het lezen van een studieboek en ondertussen een tv-programma kijken, zorgen voor een tevreden gevoel, zelfs als er maar weinig geleerd wordt.

Multitasken zorgt hier dus voor een bevrediging van de emotionele behoeftes. Het kijken van een tv-programma zorgde voor een leukere ervaring van het studeren. De combinatie gaf een goed gevoel. Het maakt het studeren minder stressvol en minder saai. Toch bleek multitasken bij veel studenten ook een gewoonte te zijn die zij lastig konden doorbreken.