23 manieren om je productiviteit te verhogen

0
2388
productiviteit verhogen

Gedachten die afdwalen, een beetje surfen over het internet en je Facebook status updaten. Herkenbaar? Vaak doe je deze dingen terwijl je eigenlijk moet werken. Aan het einde van de dag heb je het gevoel dat je veel meer had kunnen doen dan je daadwerkelijk gedaan hebt. Daarom is het tijd voor verandering!

Productiviteit verhogen

Onderstaande 23 tips kunnen je helpen om je productiviteit te verbeteren.

 1. Doe het belangrijkste als eerste. 

Als je het belangrijkste en vaak ook meest tijdrovende als eerste doet, valt er een last van je schouders. Je krijgt een goed gevoel en wil daarna nog meer doen.

2. Maak gebruik van een gelimiteerde takenlijst.
Als je het lijstje met de dingen die je moet doen te lang maakt, kan dit je gespannen maken. Schrijf daarom enkel de belangrijkste dingen op.

3. Doe één ding tegelijkertijd.
Vaak heb je het idee dat je meer doet als je meerdere dingen tegelijk doet. In de praktijk is je energie dan sneller op en krijg je niet alles af. Doe daarom altijd maar één ding tegelijk.

4. Zorg voor een rustige en opgeruimde werkplek.
Het is makkelijker om je te focussen als je niet afgeleid wordt door dingen in je omgeving.

5. Neem kleine stappen.
Door alles stap voor stap te doen, krijg je meer rust. Splits grotere activiteiten op in kleinere en goed uit te voeren stappen.

6. Neem waar nodig nog kleinere stappen.
Als een kleinere stap nog te groot is, maak deze dan gerust nog kleiner zodat je vooruit kan komen.

7. Neem de tijd.
Focus en neem de tijd. Door dingen rustiger te doen, lijken ze vaak een minder groot obstakel.

8. Elimineer.
Denk van tijd tot tijd na over welke taken je zou kunnen laten vallen. Soms is het niet nodig om deze te doen, maar doe je ze enkel uit gewoonte of omdat het zou moeten.

9. Blokkeer de websites die je bezoekt.
Sommige mensen zetten hun internet helemaal uit als zij aan het werk gaan. Als je het internet voor je werk nodig hebt, kan je het beste de websites blokkeren waar je vaak naar afdwaalt. Hierdoor verklein je de kans op afleiding.

10. Werk in stilte.
Sluit als het kan de deur van je kantoor, zorg dat je geen meldingen van nieuwe e-mails krijgt, zet je telefoon op stil en stop deze weg.

11. Zoek de balans tussen de focus op werk en de focus op rust.
Dit houdt je mentaal scherp en zorgt voor voldoende energie voor de hele dag en werkweek.

12. Vier zowel kleine als grote overwinningen.
Als je iets groots behaalt, vier dit dan. Ook kan je kleine overwinningen vieren door hier aan het eind enkele minuten bij stil te staan. Dit motiveert je om door te gaan en geeft je een goed gevoel.

13. Maak jezelf niet druk als dingen anders gaan dan gepland.
Wees aardig voor jezelf en vraag jezelf af wat je ervan kan leren. Gebruik dit om de dingen beter te doen en te voorkomen dat je dezelfde fout nogmaals maakt.

14. Doe wat je echt wilt doen.
Als je doet wat je echt wilt doen, komt de motivatie vanzelf. Probeer daarom een manier te vinden om het merendeel van je tijd te besteden aan dingen die je echt leuk vindt.

15. Voed je enthousiasme geregeld.
De ene dag ben je enthousiaster dan de andere dag. Probeer op minder enthousiaste dagen je enthousiasme te verhogen door muziek te luisteren of een enthousiaste blog te lezen.

16. Schrijf je vier prioriteiten in het leven op.
Hang dit briefje zo op dat je deze elke dag kan zien en je blijft focussen op de zaken die voor jou het belangrijkst zijn.

17. Laat e-mails tot het einde van de dag staan.
Laat e-mails tot het einde van de dag of in ieder geval voor een aantal uren staan. Begin je dag niet met je e-mail. Dit kan stress veroorzaken en het moeilijk maken om je nog te focussen.

18. Limiteer je dagelijkse input van informatie.
Meld je af voor blogs, nieuwsbrieven en forums waar je nauwelijks aandacht aan besteedt maar wel meldingen van krijgt.

19. Zorg voor een vrije dag of weekend.
Neem één of twee dagen in de week waarin je niet of nauwelijks internet of je e-mail leest. Neem in plaats daarvan de tijd om met vrienden af te spreken, een goed book te lezen of iets actiefs te doen. Hierdoor maak je je niet druk om je werk en doe je nieuwe energie op.

20. Focus je op het “hoe” en niet op “wat als”.
Denk niet te veel na over de dingen. Focus op wat je moet doen en hoe je dit het beste kan doen.

21. Stel jezelf elke dag vragen die je helpen te focussen.
Het is makkelijk om afgeleid te worden. Stel jezelf daarom geregeld de vragen “Wat is het belangrijkste dat ik nu kan doen?” en “Wat zou ik doen als ik slechts twee uur de tijd had vandaag?”

22. Zorg dat je de dingen vandaag doet.
Vergeet de dag van morgen en gisteren. Focus en zorg voor de dingen van vandaag.

23. Vergeet de drie fundamenten van energie niet.
Slaap voldoende, sport enkele keren per week en eet gezond.