Stop met die onzinnige gedachten!

0
299
dromen bereiken

We denken vaak de hele dag door. Soms heb je gedachten die eigenlijk helemaal nergens op slaan. Lang niet alle gedachten zijn dan ook waar. Filter de onzinnige gedachten en voorkom dat je jezelf in een dip praat.

Gedachten

Na een lange en drukke werkdag heb je vaak nergens meer zin in. Je vertelt jezelf dat je er niet uitziet, dat niets wil en dat je werk verschrikkelijk is. Je vrienden zijn vervelend en je hebt geen zin in dat etentje van morgen. Opeens lijkt je hele leven een verschrikking. Vaak ga je met deze gedachten op bed. Als je de volgende dag opstaat, zie je alles weer positief in. Je hebt zin in het etentje, je werk en om je vrienden te zien.

Moe

Als je moe bent, lijkt de wereld donker en grauw. Alles lijkt moeilijker en vervelender. Dit gevoel is intens. Hierdoor lijkt het alsof het echt waar is. Het kan je heel erg helpen om dit soort momenten te herkennen. Tijdens dit soort dipjes ben je namelijk heel erg geneigd om dingen te doen die je eigenlijk beter niet had kunnen doen.

Hier een aantal tips voor deze ‘donkere’ momenten:

– Geloof niet wat je jezelf vertelt.
– Ga niet piekeren.
– Denk niet (te lang) na over de toekomst. Deze zal er al snel slecht uitzien.
– Ga niet diep filosoferen.
– Praat niet eindeloos over je problemen.
– Maak geen te moeilijke keuzes.

Herkennen

Het is vooral belangrijk om je negatieve bui te gaan herkennen. Zie in dat je je minder goed voelt, bijvoorbeeld omdat je moe bent en dat je gewoon even bij moet komen. Laat de dingen even voor wat ze zijn en kijk hier later met een frisse en positieve blik naar. Hierdoor maak je geen overhaaste en verkeerde keuzes of de dingen voor jezelf te moeilijk.

Tijdens je slechte momenten wil je niets, tijdens je goede momenten kan je voor je gevoel de hele wereld aan. Maak het voor jezelf daarom niet te moeilijk en pak dingen aan tijdens je goede momenten. Het is daarom verstandig om ingewikkeld denkwerk uit te stellen tot de momenten dat je lekker in je vel zit. Hierdoor voorkom je problemen en voel je je een stuk beter.