De schadelijke stoffen van een sigaret

1
3042

Dat een sigaret schadelijke stoffen bevat is voor iedereen bekend. Maar wat zit er precies in een sigaret? Een deel van de stoffen zijn van nature aanwezig in tabak.

Dat een sigaret schadelijke stoffen bevat is voor iedereen bekend. Maar wat zit er precies in een sigaret?

Een deel van de stoffen zijn van nature aanwezig in tabak en een ander deel wordt door de tabaksindustrie toegevoegd. In een sigaret zitten 599 schadelijke stoffen. De bekendste zijn koolmonoxide, teer en nicotine.

Wanneer je een sigaret aansteekt komen er 4000 stoffen vrij. Deze stoffen zijn aanwezig in de rook.

Koolmonoxide
Dit is een gas die ervoor zorgt dat je conditie achteruit gaat. Koolmonoxide ontstaat wanneer de tabak van een sigaret verbrand. Wanneer je de sigaret gaat roken krijg je dit gas binnen. Koolmonoxide wordt sneller in je lichaam opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgen je organen (hart, lever en hersenen) minder zuurstof.

Nicotine
Nicotine zorgt ervoor dat je verslaafd raakt aan sigaretten. Wanneer de nicotine is uitgewerkt kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Daarnaast zorgt nicotine dat je bloedvaten vernauwen.

Teer
In je longen zitten trilhaartjes die ervoor zorgen dat vuil en slijm wordt weggewerkt. Door het teer van een sigaret blijven de haartjes aan elkaar kleven. Het gevolg: de roker wordt benauwd en gaat hoesten. Dit is het welbekende ‘rokershoestje’.

Ben je van plan te stoppen met roken? Lees dan hier alle voordelen van stoppen met roken.

Bron: Stivoro.nl

1 REACTIE

  1. Ik ben vanaf september 2012 gestopt met roken, en gelukkig gaat het mij goed af. Liep te happen naar adem als ik met de hond uit ging. Dat was voor mij een waarschuwing te stoppen met roken. Voel mij geweldig en kan weer heerlijk met de hond er op uit. Eindelijk begint mijn hersens te werken, blijf van die sigaret af, en dat doe ik dus ook. Probeer het maar eens, je zult merken dat het een hele opluchting is. Veel succes er mee.