Medicijnen om te stoppen met roken

0
1824

Wanneer je medicijnen gebruikt om te stoppen met roken heb je niet zo’n last van de afkickverschijnselen en is je hoofd ‘vrijer’ dan wanneer je de hele dag loopt te hunkeren naar een sigaret. Op deze manier kun je je tijd en aandacht besteden aan wat wij de gedachtenkronkels noemen: dingen die je jezelf in de loop van je rokende leven hebt wijsgemaakt.

Naast nicotinevervangers zijn er ook medicijnen die je kunnen helpen om te stoppen met roken.

Waarom medicijnen voorschrijven voor het stoppen met roken?
De medicijnen bestrijden de chemische verslaving van roken waardoor je de rust hebt om toe te komen aan je gedragsverandering: stoppen met roken. Het is namelijk vaak zo dat je de hele dag bezig bent met je lichamelijke ontwenningsverschijnselen en dat je hierdoor helemaal niet toekomt aan nieuw gedrag.

Door de medicijnen te gebruiken heb je niet zo’n last van de afkickverschijnselen en is je hoofd ‘vrijer’ dan wanneer je de hele dag loopt te hunkeren naar een sigaret. Op deze manier kun je je tijd en aandacht besteden aan wat wij de gedachtenkronkels noemen: dingen die je jezelf in de loop van je rokende leven hebt wijsgemaakt.

De meest gebruikte medicijnen om te stoppen met roken zijn Zyban en Champix. Deze zijn op doktersrecept verkrijgbaar en worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Ze kunnen bijwerkingen hebben en besef goed dat ze het hele klusje voor je zullen klaren. Stoppen met roken blijft echt een klus waar je zelf moeite voor moet doen.

Champix
Champix werkt langs twee wegen. De stof stimuleert het vrijkomen van dopamine, het beloningsstofje in de hersenen. En het blokekeert gedeeltelijk de nicotinereceptoren, waardoor je niet ‘beloond’ wordt: als je toch rookt, heb je er minder plezier van. Dit helpt je om van de gewoonte van de verslaving af te komen.

Champix wordt in principe voor 12 weken voorgeschreven en kost dan in totaal 265,65 Euro. Je kint dit in kleinere hoeveelheden op recept krijgen, zodat je niet in één de volle mep hoeft te betalen.

Voor wie is Champix geschikt?
Champix is vooral geschikt voor de zwaar verslaafde roker, die meer dan twintig sigaretten per dag gebruikt. Het medicijn doet het vooral goed bij rokers die al eens een late terugval hebben gehad na het stoppen met roken. Of bij rokers die bang zijn voor een terugval.

Hoe gebruik je Champix?
Je begint Champix te gebruiken terwijl je nog rookt. Het hoogt de dopaminespiegel langzaam op. Je merkt hier niets van. De geplande stopdatum is na een week. De behandeling duurt 12 weken maar kan probleemloos verlengd worden met bijvoorbeeld nog eens 12 weken.

Mogelijke bijwerkingen Champix
De belangrijkste bijwerking is misselijkheid. Dit duurt maar een paar dagen. Toch wordt dit nog wel eens als reden aangegeven om met het medicijn te stoppen. Verder worden abnormale dromen, winderigheid en hoofdpijn gemeld. Champix mag niet gebruikt worden bij ernstige nierfunctiestoornissen. Het gelijktijdig gebruikt van nicotinevervangers is niet nuttig, want Champix blokkeert gedeeltelijk de nicotinereceptoren.

Zyban, ook wel Bupropion genoemd
Zyban is alleen op doktersrecept verkrijgbaar en wordt meestal niet vergoed door je zorgverzekeraar. Het wordt 9 weken voorgeschreven en kost dan in totaal 156 euro.

Voor wie is Zyban geschikt?
Zyban is geschikt voor ernstig nicotine verslaafden, dat wil zeggen mensen die meer dan twintig sigaretten per dag roken en die al een aantal stoppogingen hebben gedaan.

Hoe gebruik je Zyban?
Je begint Zyban te gebruiken terwijl je nog rookt. Het middel hoogt de dopaminespiegel langzaam op, je merkt hier niets van. De geplande stopdatum valt in de tweede behandelweek. De behandeling kan gecombineerd worden met nicotinevervangers. Soms geven 2 pillen te veel bijwerkingen. De ervaring heeft geleerd dat 1 pil per dag ook vaak voldoet.

Mogelijke bijwerkingen Zyban
Hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid en een droge mond. Zyban mag niet gebruikt worden door mensen met epilepsie, leverziekten, anorexia nervosa, boulimie en bij voorkeur niet door mensen met een zogenoemde manisch-depressieve stoornis of alcoholisme. Het middel heeft veel wisselwerkingen met andere medicijnen.