Tips om stoppen met roken vol te houden

11
2722

De eerste stap is gezet. Je hebt radicaal je laatste sigaretten weggegooid, of misschien toch opgerookt, en hebt daarna geen sigaret meer aangeraakt. En nu word je geconfronteerd met die vervelende ontwennings…

De eerste stap is gezet. Je hebt radicaal je laatste sigaretten weggegooid, of misschien toch opgerookt, en hebt daarna geen sigaret meer aangeraakt. En nu word je geconfronteerd met die vervelende ontwenningsverschijnselen als prikkelbaarheid, slapeloosheid en vermoeidheid. Alsof stoppen met roken an sich nog niet moeilijk genoeg is.

Het belangrijkste is nu om gemotiveerd te blijven en de moed niet op te geven. Denk aan je redenen om te stoppen en sta nog even stil bij de voordelen die het niet roken oplevert. Na verloop van tijd zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat. En tot die tijd helpen deze tips je om het stoppen met roken beter vol te houden.

Verwijder asbakken

Zorg ervoor dat je niet steeds aan roken herinnerd wordt door alle sigaretten, asbakken en aanstekers weg te halen. Bovendien heb je ze toch niet meer nodig.

Steun

Vertel aan je vrienden en familie dat je gestopt bent. Niet alleen kunnen zij een belangrijke steun zijn, misschien is er nog wel iemand die ook wil stoppen met roken. Het werkt zeer stimulerend om elkaar af en toe moed in te kunnen spreken.

Beloning

Stoppers die zichzelf belonen, houden het stoppen beter vol. Beloon jezelf bijvoorbeeld na elke week die je gestopt bent. Dit kun je doen met het geld dat je bespaard hebt door geen sigaretten te kopen. Zo krijgt het niet-roken een extra positieve dimensie.

Zoek afleiding

Vroeg of laat komt er een moment waarin je hevig verlangt naar een sigaret. Probeer de positieve gedachte van het stoppen vast te houden en zoek afleiding. Maak een wandeling, werk aan een klusje in huis, ga je tanden poetsen, neem een kauwgompje, doe een ademhalingsoefening, bel een vriend of vriendin. Ook helpt het om van tevoren te bedenken welke situaties moeilijk voor je zijn, zodat je alvast kunt bedenken wat je hieraan kan doen.

Verander je gewoontes

Gemerkt of ongemerkt heb je als roker vaak een aantal vaste rookgewoontes gecreƫerd, zoals altijd een sigaret na het avondeten. Doorbreek dit ritueel en leer jezelf andere gewoontes aan. Maak bijvoorbeeld een wandeling na het eten.

11 REACTIES

  1. plots besef ik dat het zo niet langer kan.op een paar maanden tijd,ZIE IK ER NIET UIT,IK BEN OP MN UITERLIJK GESTELD,ZOALS IEDERE VROUW,MN OGEN ZIJN DOF,WALLEN,EN DAT ALLEMAAL DOOR EEN SIGARET,IK WORD ER ECHT NIET VROLIJK VAN.HET MOET GEDAAN ZIJN.MN LEVEN MAG NIET IN ROOK OPGAAN,IK WIL NIET MEER AFHANKELIJK ZIJN,EN MN LEVEN VERWOESTEN.HET IS MIJN VERANTWOORDELIJKHEID!

  2. Hoi ben 60 jaar rook 45 jaar lang 30 sig p dag 3 mnd afgebouwd naar 5 sig p dag gestopt omdat de longen aan een schoonmaakproces zijn begonnen mijn laatste sig werd niet meer geaccepteerd door de longen geen afkick middelen gebruikt het lukt prima zonder natuurlijk is de trek in een sig elke dag aanwezig daar kan ik mee leven het gevoel dat mijn gezondheid vooruit gaat helpt om dit vol te houden.

  3. Na 8 jaar stevig gerookt te hebben (tot 3 pakken shag per week) heb ik sinds enkele weken besloten te stoppen. Ondanks dat ik stoppen met roken maar belachelijk vond en ook dacht dat me dit niet zou lukken moet ik zeggen dat het een opluchting is. Voel me stukken beter zo, het scheelt veel geld en ben stukken minder zenuwachtig.

  4. ik wist niet dat je wallen onder je ogen krijgt als je rookt? Ik ben vandaag gestopt met roken, Heb 3 jaar lang een pakje per dag gerookt. Daarvoor 2 jaar lang alleen de weekenden, vakanties en feestdagen gerookt, Vanavond heb ik lekker hardgelopen. Dit heb ik ook al een hele tijd niet meer gedaan. Dit is voor mij een goede manier om niet aan dat stomme roken te denken.

  5. Het klinkt misschien heel lullig, maar als je beslist om te stoppen met roken en het lukt je niet, dan ben je gewoon een kneusje. Je moet in jezelf geloven en niet opgeven. Stoppen met roken draait alleen maar om diciplinie en wilskracht. Is 1 van die 2 niet genoeg dan lukt het niet. Ik ben nu zelf 16 en ben in 1x gestopt, puur omdat ik in mezelf geloofde en de hele tijd dacht bij mezelf: als ik nu begin met roken, ben ik een kneus!

    Succes

  6. Ik ben ruim 4 maanden gestopt met roken. Ik wil graag de positieve ervaringen hiervan delen. Nu ik gestopt ben met roken gaat het ademhalen, het in de ochtend opstaan en het sporten makkelijker. Mijn lichaam herstelt sneller als er iets aan de hand is. Ik hoef me niet meer te schamen voor mijn gedrag en ik hoef geen energie en geld meer te steken in een slechte gewoonte. Ik voel me trots omdat ik gestopt ben met roken. Als je merkt dat je andere ook stimuleert om te stoppen met roken, maakt het je nog trotser. Sorry, Ik kan er niets aan doen, maar ik vind andere rokers ineens anders en niet goed voor zichzelf zorgen, omdat ik weet dat je kan stoppen met roken. Ik voel me gelukkig en zelfverzekerd omdat het me al zo lang gelukt is volledig te stoppen. Het brengt me ook dichterbij wat ik graag wil en dat is gezonde kinderen grootbrengen zonder deze slechte gewoonte. Dus iedereen die het gelukt is, VOLHOUDEN. Voor mensen die nog twijfelen: Ga ervoor!