Nicotinepleisters als hulpmiddel om te stoppen met roken

8
3915

Wil je stoppen met roken? Dan zijn nicotinepleisters een goed hulpmiddel om er vanaf te komen. Nicotinepleisters zorgen dat je de hele dag een gelijkmatige hoeveelheid nicotine in je lichaam krijgt.

Wil je stoppen met roken? Dan zijn nicotinepleisters een goed hulpmiddel om er vanaf te komen. Nicotinepleisters zorgen dat je de hele dag een gelijkmatige hoeveelheid nicotine in je lichaam krijgt. De pleister draag je 16 of 24 uur per dag. Hierdoor verdwijnt de zin in een sigaret. Sommige gebruikers krijgen last van bijwerkingen, zoals huidirritatie of slapeloosheid.

Er zijn pleisters van het merk Nicotinell en Niquitin. Beide merken zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Gebruik de pleisters alleen op een onbeschadigde huid, dus lievern niet als je last hebt van een huidziekte, zoals eczeem of psioriasis.

Hoe werken nicotinepleisters?
Als de pleister op je huid zit, komt de nictonine langzaam vrij. De nicotine trekt in de huid en vervolgens in je bloed. Toch is het anders dan bij het roken van een sigaret. Als je een sigaret rookt, komt er veel sneller veel nicotine in je bloed.

Hoe gebruik je nicotinepleisters?
Als je wakker wordt, plak je de pleister op een schoon, droog en haarloos stuk huid, bijvoorbeeld op je bovenarm of op je heup. Je mag de huid niet scheren voor het plakken. De pleister werkt voor 24 uur. Deze pleister laat je dus ook zitten tijdens het slapen. Daardoor heb je de volgende ochtend ook minder zin in om te roken. Een minder leuke bijkomstigheid is dat de 24-uurspleister slapeloosheid kan veroorzaken.


Welke sterkte heb je nodig?

De pleisters zijn er in drie sterkten: van 7, 14 en 21 mg per 24 uur. De sterkte van de pleister waarmee je begint, hangt af van hoeveel sigaretten je rookt.

Sigaretten per dag Sterkte van de pleister

Meer dan 2 pakjes Beginnen met 2 pleisters per dag
1 pakje Beginnen met 21 mg-pleisters
15 sigaretten Beginnen met 14 mg-pleisters
10 sigaretten Beginnen met 7 mg-pleisters

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van nicotinepleisters?

Als je de pleisters gebruikt, kun je de volgende bijwerkingen krijgen: huiduitslag, hoofdpijn, slapeloosheid, een gespannen gevoel, misselijkheid, diarree, jeuk, zweterigheid of duizeligheid. Mocht je last krijgen van teveel bijwerkingen, dan kun je gerust een stukje van de pleister afknippen.

Bron: Nederland stopt met roken; P. Dekker & W. de Kanter

8 REACTIES

 1. Hoi Ellen
  In totaal is het de bedoeling dat je 12 weken plakt. Dus als je begint met 24mg dan probeer je het af te bouwen met minder mg in 12 weken. Ik heb ze zelf ook gebruikt in combinatie met een cursus stoppen met roken. Daar werd gezegd dat je de pleisters ook langer mag gebruiken. Beter iets langer dan weer gaan roken. Ik heb ze in totaal zo’n 15 weken gebruikt ( 7mg) Vorige week heb ik ze door midden geknipt, en afgelopen maandag besloten om nu zonder te kunnen, en dat gaat goed !
  Veel succes !
  Groeten Lucie

 2. Mijn lichaam reageert allergisch op de pleisters : lichtgezwollen rode vlekken (bijna lidtekens) en na 1 dag enorme jeuk op de plaats van de vlekken.
  Bij een vorige behandeling verdwenen de vlekken en jeuk na +/- 3 maand.
  Ik gebruik een zalf met cortisone die de jeuk enkele uren mildert. Maar de rode vlekken blijven.
  Bestaat er een middel om deze allergische reacties tegen te gaan ?

  • hoi als ik jou was zou ik echt stoppen ik ben pas 16 en ik heb er al moeite mee , alleen al omdat ik het gewend ben om hem in me hand te houden , je kan nu nog stoppen , straks ben je te oud en is het er te laat voor , ik snap dat je met de tijd mee wil gaan maar roken is echt niet de oplossing , je speelt eigenlijk dan met de dood , je weet het is slecht en je kunt er nare ziektes van krijgen

   luister niet naar anderen maar wat je zelf wil , maar mijn advies stoppen is het beste