Stoppen met roken en kilo's aankomen

1
7958

Wil je stoppen met roken maar ben je bang dat je kilo’s zult aankomen? Voor veel mensen is de angst om dikker te worden een reden om het stoppen met roken uit te stellen. Dat is jammer, want er is van alles tegen te doen.

Wil je stoppen met roken maar ben je bang dat je kilo’s zult aankomen? Voor veel mensen is de angst om dikker te worden een reden om het stoppen met roken uit te stellen. Dat is jammer, want er is van alles tegen te doen. Het gemis van een sigaret wil men dan compenseren met het eten van veel snoep en tussendoortjes. Zorg ervoor dat je de ene verslaving niet vervangt door de andere. Als je angst voor dik worden groot is, overweeg dan om te stoppen met nicotinevervangers.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat roken de stofwisseling een klein beetje versneld. Wanneer je stopt met roken zul je zien dat je stofwisseling weer normaal wordt. Dit kan zorgen voor een gewichtstoename van twee tot vier kilo, meer niet. Kom je meer kilo’s aan, dan ligt dit echt aan je snoepgedrag.

Vrijwel iedereen die stopt met roken heeft zeker in begin meer zin om te snaaien. Dat is logisch; voorheen stopte je twintig keer gedurende een aantal minuten een sigaret in je mond en nu niet meer. Die leegte schreeuwt om opvulling. Dit is het moment waarop je sterk moet zijn. Vervang niet de ene verslaving voor de andere. Gun jezelf niet een paar dropjes / snickers als troost omdat je jezelf zielig vindt. Dat kan aardig lastig zijn, echter bepaalt je vastberadenheid uiteindelijk wel of je je gewichtstoename weet te beperken.

Een paar tips om niet te gaan snaaien als je gestopt bent met roken:
– Je maakt het jezelf gemakkelijk als je goed boodschappen doet. Dat wil zeggen, koop geen chips, nootjes, koekjes en frisdrank, koop wel appels, rijstwafels en cup-a-soup light. Zo voorkom je dat je calorierijke tussendoortjes gaat snaaien.
– Kauwgom (suikervrij) en zoethout kauwen helpen bij het ‘lege’ gevoel in de mond.
– Om je te helpen te bepalen welke snacks en tussendoortjes gezond zijn en weinig vet en calorieen bevatten, check onze calorieenteller. Hier vind je hoeveel calorieen en vet in een product zitten.

Daarnaast is het uiteraard belangrijk om voldoende te bewegen en regelmatig aan krachttraining te doen. Sporten en fitness is goed om calorieën te verbranden en dus om gewichtstoename te voorkomen. Sporten is ook goed voor je humeur en gemoedstoetstand en zorgt ervoor dat je je beter voelt. Dit geeft je weer energie om het stoppen met roken vol te houden.

Wil je meer weten over meer? Lees dan eens de volgende artikelen:
Fitness is goed voor je lichaam
Krachttraining en afvallen
Vet verbranden met fitness training en oefeningen
Snacks en lekkernij
Gevaren van suiker

1 REACTIE