Waarom duurt het zo lang om te herstellen van een jetlag?

0
931
Waarom duurt het zo lang om te herstellen van een jetlag?
Waarom duurt het zo lang om te herstellen van een jetlag?

Een nieuwe studie toont aan waarom het zo lang duurt om te herstellen van een jetlag. Wie wel eens een lange vliegreis heeft gemaakt weet dat dit je biologische klok flink kan ontregelen.Een nieuwe studie toont aan waarom het zo lang duurt om te herstellen van een jetlag.

Wie wel eens een lange vliegreis heeft gemaakt weet dat dit je biologische klok flink kan ontregelen. Na aankomst kun je nog dagenlang last hebben van een jetlag. Die vervelende jetlag krijg je doordat je slaap- en waakritme van je biologische klok in de war raakt door het snel reizen door de tijdzones. Op plaats van bestemming moet je lichaam zich ineens aanpassen aan een ander slaap- en waakritme.

Onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben door middel van een onderzoek met muizen kunnen achterhalen waarom ons lichaam zo lang nodig heeft om aan een nieuw ritme te wennen.

Zij identificeerden ongeveer 100 genen die actief werden in reactie op licht. Ook bestudeerden zij een molecuul, genaamd SIK1, dat de effecten van het licht op de biologische klok vertraagt. Dus deze molecuul zorgt ervoor dat de jetlag lang duurt.

Wanneer de onderzoekers het molecuul SIK1 blokkeerde en het dag- en nachtritme van de muizen verstoorden, bleek dat de muizen zich sneller aanpasten aan het nieuwe dag- en nachtritme. Dus zonder SIK1 wennen de muizen sneller aan een nieuw ritme.

Zinvol systeem

Onderzoeker Stuart Peirson van Oxford’s Nuffield Laboratory of Ophthalmology verklaart : “We hebben een systeem ontdekt dat voorkomt dat de biologische klok zich aanpast. Als je erover nadenkt, is zo’n systeem zinvol. Het biedt de klok wat stabiliteit. De klok moet zorgen dat de signaaloverdracht betrouwbaar is. Als het signaal meerdere dagen tegelijkertijd optreedt is het waarschijnlijk betrouwbaar. Maar ditzelfde mechanisme vertraagt ook ons vermogen om aan te passen aan een nieuwe tijdzone en veroorzaakt de jetlag”.

Remedie

Onderzoeker Foster, director of the Oxford University Sleep and Circadian Neuroscience Institute zegt: “We zijn nog steeds een aantal jaren verwijderd van een remedie tegen de jetlag. Maar het begrijpen van de mechanismen die ons dag- en nachtritme genereren en reguleren helpt ons bij het ontwikkelen van medicijnen die ons lichaam weer in harmonie brengen met de zonnecyclus”.

Bron: artikel – University of Oxford