Het omgekeerde Kortjakje-syndroom: ziek in je vrije tijd

1
2733

Net wanneer de vakantie aanbreekt word je ziek, zwak of misselijk. Behoor jij tot de mensen die doordeweeks kerngezond zijn en zodra de vakantie voor de deur staat ziek worden?

Net wanneer de vakantie aanbreekt word je ziek, zwak of misselijk. Behoor jij tot de mensen die doordeweeks kerngezond zijn en zodra de vakantie voor de deur staat ziek worden? Dan kun je last hebben van het omgekeerde Kortjakje-syndroom. Wat zijn de oorzaken en wat kun je er aan doen? Wij vertellen het.

Bij het omgekeerde Kortjakje-syndroom draait het om het tijdstip van de ziekteverschijnselen. Nooit ben je ziek, maar als je vrij bent komen de klachten, als hoofdpijn, keelpijn en buikpijn tevoorschijn. Ongeveer drie procent van de Nederlanders heeft er last van. Vaak gaat het om symptomen als vermoeidheid, koorts en griep. Uit onderzoek blijkt dat het aantal mensen met een hartinfarct en het aan sterfgevallen in de vakantieperiode toeneemt.

Oorzaken omgekeerde Kortjakje-syndroom
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het Kortjakje-syndroom. Zo kan het zijn dat de overgang van een drukke baan naar vrije tijd groot is. De motor van drukke mensen blijft voortdurend draaien. Wanneer de druk in één klap wegvalt kan het lichaam kwetsbaar worden en ben je vatbaarder voor ziekte. Het lichaam raakt als het ware uit balans.
Een andere oorzaak kan zijn dat mensen in hun vrije tijd ongezonder gaan leven. Ze drinken meer alcohol, eten ongezonder en slapen en bewegen minder.

Oplossingen omgekeerde Kortjakje-syndroom
Volgens onderzoekers vormen vooral mensen met een hoge werkdruk die veel verantwoordelijkheid dragen een risicogroep. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen voor het omgekeerde Kortjakje-syndroom.

-Neem eerder vrij
Neem een aantal dagen voordat je naar je vakantiebestemming vertrekt vrij. Je het voldoende tijd om op adem te komen, je tas in te pakken en uitgeslapen op reis te gaan.

-Ga sporten
Sporten is voor veel mensen een uitlaatklep. Wanneer je sport produceren je hersenen Endorfine. Een stof die je gelukkig maakt. Sporten werkt dus zeer goed tegen stress.

-Vermijd alcohol
Alcohol kan de weerstand verlagen.

-Drink voldoende water
Water zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Probeer dagelijks anderhalf tot twee liter water te drinken.

-Slaap voldoende
Voldoende slaap zorgt ervoor dat je weerstand op peil blijft. Je lichaam herstelt zich tijdens je slaap.

1 REACTIE

  1. Leuk artikel met praktische tips. Maar hoe neem je eerder vrij voor je op vakantie gaat als je maar 23 vakantiedagen per jaar hebt, zoals ik?? Het idee is prima en zeker een aanrader, maar als ik dat doe ben ik helemaal snel door de zeer schaarse vrije dagen heen! En dat levert ook weer stress op. Zijn er mensen met tips? Dan lees ik die graag hier terug. Alvast bedankt, groet, Danielle