Hoe kun je stress verminderen?

0
4251
Stress

Iedereen heeft weleens last van stress en zolang dit maar af en toe gebeurt is dit ook helemaal niet erg. Maar wanneer je hoofd eigenlijk continu vol zit met gedachten, zorgen en piekerpunten lijkt het vooral onmogelijk om te kunnen ontspannen en te genieten van de dingen om je heen. Op zulke momenten voel jij je vooral erg gespannen, heb je een zwaar gevoel en lijkt het wel of je vatbaarder bent voor allerlei rare kwalen.

Het is geen geheim dat stress echt schadelijk voor je kan zijn. Het zorgt er niet alleen voor dat je minder gelukkig bent maar het heeft ook een behoorlijk negatieve invloed op je stofwisseling en afweersysteem. Ben je niet in staat de situatie om te buigen, dan is er ook nog een kans op een burn-out. Veel mensen denken dat het verminderen van stress erg lastig is, terwijl dit niet zo is. Je hebt er alleen wel de nodige discipline voor nodig. Wij geven je in dit artikel een aantal tips om stress te kunnen verminderen en positiever in het leven te staan.

Bewegen vermindert stress

Zit je hoofd vol en heb je moeite om te ontspannen? Dan is het goed om te gaan bewegen. Stress bevordert de aanmaak van adrenaline en door te gaan bewegen kun je dit hormoon goed afbreken. Als je 45 minuten lang al matig tot intensief beweegt zul je al snel merken dat jij je beter voelt. Dit hoeft niet altijd in de vorm van sporten overigens, ook het huis een goede schoonmaakbeurt geven is een hele goede work-out.

Schrijf van je af

Ook van je afschrijven kan goed helpen wanneer je hoofd vol zit. Pak een schrift en een pen of gooi je laptop open en schrijf alles op wat er momenteel in je hoofd zit. Hierdoor raakt je hoofd leeg en zorg je voor overzicht. Overzicht zorgt automatisch voor controle en dat helpt om stress te verminderen.

Vul je vitamines aan

Wanneer je gestrest bent verbruikt je lichaam vitaminen en mineralen die je inneemt in een hoger tempo. Het kan dus een goed idee zijn extra te letten op de vitamines die je inneemt, maar ook te kijken naar je voeding. Vul dit aan met bijvoorbeeld verse groenten, volkoren producten, noten en zaden zodat jij je lichaam kan blijven voorzien van voedingsstoffen die belangrijk zijn.

Mediteren tegen stress

Ook mediteren kan goed helpen tegen stress, het werkt als het ware als een soort medicatie. Dit begint altijd bij je ademhaling, dus zorgt ervoor dat jij je hier bewust van wordt. Wil je stress verminderen, dan is het goed om rustig te ademen via je buik. Door 10 minuten op een rustige plek te liggen of zitten en je echt te focussen op je ademhaling, word jij je bewust van je ademhaling.

Neem een pauze

Stress komt vaker voor bij mensen die hard werken, ondernemend zijn en die creatief aangelegd zijn. Spreek met jezelf af dat je één keer in de week een dag niks doet, of bijna niks. Dat je bijvoorbeeld maar één grote taak afmaakt en voor de rest vooral gaat ontspannen. Een boek lezen, die ene leuke serie verder kijken of koffie drinken met een vriendin bijvoorbeeld.

Lees ook: Wanneer is het verstandig voedingssupplementen te gebruiken?