Hoe voorkom je kerststress

0
5999

Het is alweer bijna Kerstmis en dat betekent heel veel stress. Voor ons gevoel moet er namelijk nog heel veel geregeld worden: cadeautjes inkopen, de kerstverlichting en -versiering ophangen en het perfecte kerstdiner, klaarmaken en plannen. Schiet je in de stress? Niet nodig: geniet van je kerst en maak voor deze hectische maand een checklist. Door een strak schema te volgen verloopt alles op rolletjes en het vermindert de kerststress omdat je telkens iets kunt afvinken.

Maak een to do list

Laten we dit jaar eens niet uitgeput aan de feestdagen beginnen. Met behulp van een to do list houd je tijd over om nog voor dat de feestdagen beginnen lekker te ontspannen. Maak een lijstje met alle dagen van de maand erop. Houd genoeg ruimte tussen de dagen zodat je al je taken overzichtelijk kunt opschrijven. Een nette lijst geeft al heel veel rust in je hoofd.

Stressvrij shoppen

Eén van de grootste stressmomenten zijn voor veel mensen het kerstshoppen. De parkeerplaatsen zijn overvol en ook in de winkels is het een drukte van jewelste. Overweeg om op de fiets naar het drukke centrum te gaan of pak het openbaarvervoer. Zo heb je de ‘parkeerstress’ al onder controle.

Om  te voorkomen dat je met zware tassen op de fiets loopt te zwoegen: probeer begin van de maand de (meeste) kerstcadeautjes al in huis te hebben. Winkeliers stunten dan vaak ook al met hoge kortingen op bijvoorbeeld parfums, sierraden en speelgoed en je hebt weer iets af te vinken op je to do list.

Door online te shoppen kun je rustig vanuit je luie stoel winkelen en hoef je niet van de ene naar de andere winkel te hollen. Doe ook dit ruim voor de feestdagen, want de bezorgers hebben hun handen vol en kunnen je pakketje niet altijd de volgende dag al leveren. Houd er ook rekening mee dat als je kleding besteld het misschien niet past en dat je nog tijd hebt om het in een andere maat te bestellen. Tip: laat de bestelling afleveren bij een afhaalpunt. Dan ligt de bezorggarantie in de maand december een stuk hoger dan bij bezorging aan huis.

Kerstboom en kerstversiering

En dan de kerstboom en kerstversiering. Heb je daar al een plekje voor vrijgemaakt op je anti-stresslijstje? Laat je hierin vooral niet opjagen, ook niet als de buren de kerstboom al hebben staan. Heb je dit jaar minder tijd om je huis te versieren? Houd het dan gewoon lekker simpel. Het is heel trendy als er wat minder kerstversiering in de boom hangt. Een paar details in huis kunnen al zorgen voor een echte kerstsfeer. Zo heb je ook heel snel weer een vinkje verdiend.

Kerstdiner zonder keukenstress

Vier je dit jaar kerst en/of oud en nieuw lekker thuis en wordt er een bijzonder diner van je verwacht? Je verwacht het misschien niet, maar ook als je met verse producten wilt werken kan je dit vroegtijdig voorbereiden. Voorkom keukenstress en google het menu vooraf al bij elkaar. Maak het jezelf gemakkelijk en kies een gerecht waarvan je zeker weet dat je het kunt maken. Wil je iets nieuws proberen? Probeer het gerecht nog ruim voor de feestdagen uit in een kleine familie- of vriendenkring. Als het dan geen doorslaand succes is, te veel moeite kost of te complex blijkt, dan kun je nog voor de kerstdagen switchen van menu.

Shopstress

En dan nu nog de boodschappen. Dranken en etenswaren met een langere houdbaarheidsdatum, haal ze vroegtijdig in huis. Verse producten kun je net voor de feestdagen nog kopen. Een tip: reserveer je verse boodschappen alvast bij de groenteboer, slager of supermarkt zo voorkom je dat het is uitverkocht.

Zorg dat je tijdens de feestdagen nog maar één vinkje hoeft te zetten: gezelligheid en genieten.

Succes met je eigen to do list en we wensen je stressvrije feestdagen toe!