Minder stress en minder moe met planten

0
1793

Last van stress en vermoeidheid? Verbeter je gezondheid en koop planten. Planten laten de hoeveelheid gezonde zuurstof in huis of op je werk stijgen.

Last van stress en vermoeidheid? Verbeter je gezondheid en koop planten. Planten laten de hoeveelheid gezonde zuurstof in huis of op je werk stijgen. Maar niet alleen is de zuiverende werking van planten goed voor onze gezondheid. Alleen al de aanblik van planten is gunstig voor ons lichaam: het zorgt voor een vermindering van stress.

Slechte ventilatie

In een kantoor of in een slaapkamer is de ventilatie niet altijd goed. Er heerst vaak een slecht binnenklimaat en de ramen zijn vaak gesloten. Wanneer de lucht in een kamer zeer droog is, is de hoeveelheid stof in de lucht ook hoger. Dit kan leiden tot verschillende klachten, als geïrriteerde ogen, kriebelhoest en hoofdpijn.

Ook de schadelijke stoffen van nieuwe meubels kunnen klachten veroorzaken. Uit nieuwe kasten of een nieuwe houten vloer komt de stof Formaldehyde. Deze stof is een belangrijke oorzaak van chemische vervuiling in woningen. Maar ook gordijnen, tapijten en matrassen hebben een hoge concentratie Formaldehyde. De stof kan irritatie geven aan je ogen, keel en neus. Vaak kun je de stof herkennen aan de overheersende geur in je huis wanneer je nieuwe meubels of gordijnen hebt gekocht.

Kamerplanten

Om de luchtkwaliteit in huis en op je werk te verbeteren is het noodzakelijk om regelmatig de ramen open te doen en de plek goed te ventileren. Daarnaast zorgen sommige planten ervoor dat ongezonde kooldioxide wordt omgezet in zuurstof. Uit onderzoek blijkt dat door planten in een kantoor te zetten het ziekteverzuim daalt, de productiviteit stijgt en de lucht vochtiger wordt. Maar het laatste punt vraagt om extra aandacht. Wanneer er in een woning een te hoge vochtigheidsgraad is, door bijvoorbeeld een slecht geïsoleerde woning, is een te veel aan kamerplanten juist ongezond. Kamerplanten verhogen immers de luchtvochtigheid in huis, waardoor er in huis nog meer vocht komt en schimmel kan ontstaan.

Kamerplanten en geestelijke gesteldheid

De aanblik van planten zorgt ervoor dat we minder stress hebben en minder vaak moe zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de rustgevende groene kleur van een plant stimulerend werkt. Het zorgt voor ontspanning en heeft een positieve werking op onze gemoedstoestand.

Welke planten?

Natuurlijk zijn niet alle planten goed voor onze gezondheid. Sommige planten kunnen allergische reacties veroorzaken. Mensen kunnen overgevoelig zijn voor de orchidee of de varen. Maar ook de Ficus en de Yucca zijn niet altijd goed voor je gezondheid.

De Chrysalidocarpus en de Chamaedorea zuiveren de lucht goed. Ook de Spatiphyllum zorgt voor veel waterdamp. Tevens zorgen de Chrysant en de Gerbera voor een goede luchtkwaliteit.