Finse thuis sauna

0
21021

De meeste saunacabines thuis zijn Finse sauna’s. Dit is de sauna in zijn meest elementaire vorm: een houten cabine, een kachel en enkele ventilatieroosters. Ook de saunarituelen zijn in basisvorm de afgelopen honderden jaren niet veranderd.

Saunatemperatuur

Een ideale saunatemperatuur is tussen 85 en 100 graden Celsius bij een lage luchtvochtigheid. Het saunaritueel bestaat uit douchen, opwarmen in de sauna, buiten afkoelen gevolgd door een koud dompelbad of een koude douche. Daarna is het tijd voor een korte rustperiode. Je kunt dit zo vaak herhalen als je dat prettig vindt.

Sauna in huis

Het voordeel van een saunacabine in eigen huis is dat je zelf je ideale temperatuur en luchtvochtigheid bepaalt. Commerciële sauna’s weten tegenwoordig hun aanbod aardig uit te breiden met allerlei opgietingen, geurtjes, stoomstoten, ijsblokjes, gekleurd licht en andere zaken. Thuis doet u gewoon wat u prettig vindt. Echter de basisprincipes blijven belangrijk: douchen, afdrogen, opwarmen, afkoelen en rust. De mate van luxe is aan jou.