Sauna helpt bij astma en maakt luchtwegen weer vrij

1
1636

Sauna helpt bij astma en maakt de luchtwegen weer vrij. Daarnaast vermindert de sauna het aantal astma-aanvallen.

Hoe komt het dat sauna helpt sauna bij astma?
De slijmvliezen worden bij een bezoek aan de sauna tot wel zevenmaal zo sterk doorbloed als normaal. Hierdoor wordt de ingeademde warme saunalucht zodanig afgekoeld dat ze te verdragen is voordat ze uiteindelijk in de longen terechtkomt. De oververhitte ademhalingsspieren ontspannen zich hierdoor. De luchtpijpvertakkingen verwijden zich en je merkt dat je weer vrij kunt uitademen.

Sauna vermindert het aantal astma-aanvallen
Frequent bezoek aan de sauna vermindert geleidelijk het aantal astma-aanvallen. Dit komt doordat de bijnieren geactiveerd worden en in verhoogde mate lichaamseigen cortison afgeven. Dit kan een huisarts ook voorschrijven als je vaak last hebt van astma-aanvallen.

Kortom, heb je astma, dan hoef je de sauna niet te mijden. Sterker nog, de sauna heeft een heilzame werking.

Ga je voor de eerste keer naar de sauna? Kijk dan hier voor tips voor beginners in de sauna en hier voor wat je allemaal moet meenemen naar de sauna. Geniet ze!

1 REACTIE

  1. ‘Dit komt doordat de bijnieren geactiveerd worden en in verhoogde mate lichaamseigen cortison afgeven. Dit is in principe dezelfde stof die je huisarts voorschrijft bij acute astma-aanvallen.’

    Dit is onjuist. Er komt inderdaad een verhoogde afgifte van cortison. Dit is een stof die ontstekingsremmend werkt en daarmee een positief effect heeft op mensen met astma (gekenmerkt door een chronische ontsteking van de luchtwegen). Bij acute astma-aanvallen worden door de huisarts sympathicomimetica (stoffen met een adrenaline-achtig effect) voorgeschreven die specifiek werken op de luchtwegen. Corticosteroiden (met cortison-achtige werking) worden preventief voorgeschreven wanneer iemand zeer regelmatig astma-aanvallen heeft, ze hebben geen acuut effect.