Sauna is gezond en goed voor de bloeddruk

0
2689

een saunabezoek is, mits je je aan de regels houd, gezond, ook voor je bloeddruk. Heb je hoge bloeddruk, raadpleeg dan je arts vooraf en zorg voor langzame afkoeling.

Je bloeddruk is tijdens de saunagang licht aan het schommelen. Door de hoge temperatuur in de sauna worden de bloedvaten wijder, met name de bloed vaatjes in de huid. Het bloed heeft dus niet alleen minder weerstand in de bloedvaten maar ook een veel groter stroomgebied. Het gevolg hiervan is dat de bloeddruk daalt. Hoe hoger die bloeddruk is hoe meer hij zal dalen.

Bij het afkoelen gebeurt het tegenovergestelde. De bloedvaatjes worden weer nauwer of sluiten zich. Het bloed heeft weer een kleiner stroomgebied en een grotere weerstand. Met als gevolg dat de bloeddruk stijgt. Bij mensen met lage bloeddruk meer dan bij mensen met een normale bloeddruk. Waarmee we maar willen zeggen dat sauna een regulerende invloed heeft op uw bloeddruk. Maar daar hoort wel wat bij.

Hou je aan de regels
Het is belangrijk dat je je in de sauna aan de regels houdt. Want als je je in de sauna niet aan de regels houdt – je niet volgens de richtlijnen afkoelt na het saunabad; je het warme voetenbad vergeet dan doet de sauna je geen goed. Dan raakt je gestel in de war, dan schommelt je bloeddruk veel te sterk. Dan zult je je ook niet prettig voelen na een saunabad.

Wel is het belangrijk je hele lichaam, inclusief het hoofd te koelen met water van ten hoogste 20 graden omdat er anders te lang warmte in het lichaam aanwezig blijft wat nazweetbuien en een niet prettig gevoel kan geven. Indien er momenteel geen sprake is van hart- en/of vaatproblematiek hoeft de sauna over het algemeen echt niet gemeden te worden en doet leeftijd niet ter zake.

Hoge bloeddruk
Als jezelf weet dat je een hoge bloeddruk hebt, wees dan voorzichtig bij de afkoeling. Onderneem de afkoeling rustig. Koel dan liever onder een lauwe douche wat langer af dan in het dompelbad te springen. Bij een lage bloeddruk zal je duizelig kunnen worden, vlekken voor de ogen kunnen krijgen of zelfs even wegvallen als je de warmte verlaat. Ga daarom eerst altijd even rustig onderin de saunacabine bijkomen met je benen naar beneden voordat je de cabine gaat verlaten. Het is raadzaam om bij hoge bloeddruk je arts te raadplegen over het bezoeken van de sauna.

Kortom, een saunabezoek is, mits je je aan de regels houdt, gezond, ook voor je bloeddruk. Heb je hoge bloeddruk, raadpleeg dan je arts vooraf en zorg voor langzame afkoeling.