Sauna tegen stress en vermoeidheid

Om stress en vermoeidheid te verdrijven gaat er niets boven een bezoek aan de sauna. Je komt tot rust en voelt je absoluut goed daarna. In feite krijgt je lichaam een training, je ververst vochtreserves, je bouwt weerstand op en geeft je lichaam en psyche rust en ontspanning. Bovendien ben je de volgende dag op je mooist door de afvoer van al je afvalstoffen uit je lichaam. In feite krijgt je lichaam een training, je ververst vochtreserves, je bouwt weerstand op en geeft je lichaam en psyche rust en ontspanning.

Vochtverlies

Een geoefend saunabezoeker ‘verliest’ over het algemeen een halve tot anderhalve liter vocht per saunabezoek. Met het transpiratievocht wordt er echter niet alleen maar vocht (= water) aan je lichaam onttrokken, maar bijvoorbeeld ook melkzuren (afvalstoffen die achterblijven na o.a. lichamelijke inspanning). Je lichaam wordt als het ware “schoongespoeld”. Deze regelmatige opruiming van stofwisselingsresten en van stoffen die na ziekteprocessen zijn blijven hangen is een van de belangrijkste ‘diepte-effecten’ van het saunabaden. Tip: Zorg ervoor dat je na het baden je vochtverlies weer aanvult door het drinken van water. Hierdoor voer je je afvalstoffen optimaal af. Ook zeer belangrijk tijdens het afslankproces!

Weerstand opbouwen

Bij regelmatig bezoek aan de sauna wordt je lichaam ‘gehard’ en zul je ook buiten de sauna minder last hebben van kouvatten dan niet-sauna bezoekers. Door de sauna (hitte) verwijden je bloedvaten en tijdens de afkoelfase: koude douche/ dompelbad vernauwen de bloedvaten in je huid zich razendsnel. Deze herhaalde verwijding, vernauwing en weer verwijding (voetenbad) van de bloedvaatjes in de huid zorgen voor een training van je lichaam. Je merkt dat je steeds minder gevoelig wordt voor temperatuurverschillen. Ook bij een griepepidemie heeft de sauna haar waarde als afweermiddel bewezen!

Lees ook:

Rondje sauna – de juiste stappenSauna en bloeddrukSauna en vochtverlies

Lees 2 reacties

2 reacties

 • Angela

  Hallo!

  Ik voel me momenteel echt een beetje overspannen, zeer gestresst!
  Is de sauna dan ook gewoon goed?
  Ik merk namelijk dat ik van een hete douche of de zonnebank nog gespannener word?

  Ik zou graag een mening hier over willen horen?

  Groetjes,

  Angela

 • gertjan nap

  Hoi angela,

  Het is moeilijk om je hier vandaan te helpen, maar Jezus zegt: “komt tot mij ieder die vermoeid en belast is, want Ik zal je rust geven”

Geef een reactie