sauna en zonnebank niet goed voor huid

2
31735

Veel mensen vinden het fijn om de sauna en de zonnebank met elkaar te combineren. Het klinkt ook als een heerlijke combinatie maar het brengt ook nadelen met zich mee.

Geen beschermlaag

Door de sauna wordt je huid gevoelig en is het een deel van de beschermende functies kwijt geraakt. Onderzoek heeft aangetoond dat UVA-stralen en UVB-stralen nu ongehinderd toegang krijgen tot de dieper gelegen huidstructuren. Vroegtijdige rimpelvorming en een
verhoogd risico op huidkanker kunnen het gevolg zijn. Het is verstandig om na je saunabezoek enkele dagen te wachten voordat je onder de zonnebank gaat. Gedurende die tijd wordt er een laagje gevorm dat als een natuurlijke beschermingsfactor werkt.

Sneller bruin

Een voordeel van de zonnebank na de sauna is dat je sneller bruin wordt. Door de sauna gaan de poriën van je huid open staan. Hierdoor kunnen de UV stralen beter doordringen
in je huid. Met als gevolg dat je sneller bruin wordt. Dit neemt echter niet de risico’s weg. Als je de zonnebank en de sauna wilt combineren, ga dan eerst onder de zonnebank en daarna pas de sauna in. Wacht wel een halfuurtje zodat je huid eerst kan rusten en herstellen van de zonnebank.

Lees ook:

Sauna en afvallen
Tips voor beginners in de sauna
Sauna en gezondheid

2 REACTIES