Sauna en zwangerschap

2
947

Ben je zwanger en je wil de sauna bezoeken dan is het af te raden om de eerste drie maanden van je zwangerschap de sauna te bezoeken. Ook de laatste zes weken van je zwangerschap is het af te raden. In de tussenliggende periode kun je, mits je gezond zwanger bent, gewoon naar de sauna.
Op meerdere punten neem je je als aanstaande moeder in acht en dat geldt ook voor de sauna. Waar moet je rekening mee houden? In de eerste drie maanden van de zwangerschap zou het op theoretische gronden misschien niet zo verstandig zijn om gebruik te maken van de sauna. In die periode is de embryo zich volop aan het ontwikkelen. Er zijn aanwijzingen dat een hoge temperatuur van de moeder in het begin van de zwangerschap mogelijk afwijkingen en miskramen kan veroorzaken.

Wanneer je een verhoogde bloeddruk hebt en daarvoor bloeddrukverlagende middelen slikt, is een saunabezoek ook onverstandig. Door de warmte wordt het bloed ook al dunner en zodoende wordt het allemaal wat teveel van het goede. Aan het einde van de zwangerschap (de laatste 6 weken) is het eveneens niet verstandig dat je een dompelbad neemt. Immers, er kan al enige ontsluiting plaatsvinden en in theorie maak je daarom wat meer kans op een infectie.

Ook is het gebruik van andere baden waarin je gaat zitten, zwemmen of drijven, om deze reden af te raden. Om af te koelen kun je het beste gebruik maken van een koude douche of de koudwaterslang.

Kortom, ben je de eerste drie maanden voorbij en zit je nog niet in de laatste zes weken, je bent gezond en maakt een normale zwangerschap door, dan kun je zonder bezwaar naar de sauna blijven gaan, zeker als je dit ook al voor die tijd gewend was. Bovendien verlies je in de sauna veel vocht en dat voorkomt dat er teveel vocht in de weefsels achter blijft.

Lezers van dit artikel lazen ook:

2 REACTIES