Voordelen houten hottubs

0
1679
hottub

Milieuvriendelijk alternatief voor Jacuzzi of whirlpools – Dat een lekker warm bad nemen geen wroeging over milieubelasting hoeft op te leveren, bewijzen de houten hottubs. Op hout gestookte baden met een houtkachel onder water. Geen elektriciteit verslinder, ( besparing van elektriciteit geeft volgens deskundigen de meeste milieuwinst) en geen slecht afbreekbare chemicaliën in je bad.

Nee, glij zachtjes in heerlijk warm water met een lekker ruikend houtvuur.

Voor welk soort mensen is zo’n bad nu geschikt?

Voor iedereen die van genieten houdt en beseft dat je daar de tijd voor moet nemen. Onderhoud van je lichaam is minstens zo belangrijk als onderhoud van je geest. Met zo’n bad doe je beide. Je ontspant en spoelt de spinnenwebben uit je hoofd.

Wil je even snel in bad, koopt dan niet zo’n bad. Het opstoken en vullen van het bad ben je gewoon enige tijd mee bezig. Het hoort bij het onthaasten. Het bad is het hele jaar te gebruiken, met name bij koud weer komen de heilzame eigenschappen van een warm bad, zeer goed tot z’n recht.

Je gebruikt wel grote hoeveelheden water, is dat niet slecht voor het milieu?

Water is een cyclus, het raakt nooit op. Het enig probleem in de wereld is dat het soms op de verkeerde plaats is, te veel of te weinig, en dat er te weinig schoon water is. In Nederland betaal je voor schoon water ongeveer € 1,30 per m3. Bij het badderen vervuil je het water niet, dus is er geen belasting van het milieu.

Kan zo’n bad alleen geplaatst worden bij mensen met een grote tuin of op het platteland?

Er worden baden bij mensen met een kleine tuin en in dichtbevolkt gebied. Zelfs op dakterassen in staan baden. Met weinig middelen is vaak genoeg privacy regelen om te kunnen genieten.

Geeft dat stoken niet erg veel rook, en dus overlast voor de buren?

Koop een hottub met een goede kachel, dan heb je bij het gebruik van droog hout niet meer rook als bij een vuurkorf. Een goede kachel is goed gebouwd en stookt erg efficiënt. Op deze manier is het bad sneller warm, en heb je weinig last van rook.

Heb je nog speciale voorzieningen nodig in je tuin om zo’n bad te plaatsen?

Het is aan te raden om het bad op een vlonder te zetten. Er zijn leveranciers die een vlonder voor de klant plaatsen. Verder dient de waterafvoer aangesloten te worden. Dat kan op een put, een regenpijp of een riolering. Het water is ook te gebruiken voor het bevloeien van planten etc.

Let bij de aanschaf op de kwaliteit van het bad. Er zijn veel zogenaamde ‘hoofdpijn’ baden op de markt. Deze baden zijn door hun slechte constructie een bron van ergernis in plaats van ontspanning.

En om ontspanning gaan het tenslotte, nietwaar?

Auteur: Herman van Vliet eigenaar van www.badenvanhout.nl