Vervellen

0
4036
Huid

Je bent net terug van een heerlijk zonvakantie of je hebt de afgelopen dagen heerlijk van de zon in eigen land genoten. Je huid is prachtig bruin gekleurd en je hebt een zomerse uitstraling. Maar na het douchen zie je ineens allemaal vellen. Je begint te vervellen! Weg is je zomerse gevoel en bruine kleurtje. Maar wat kan je hier aan doen?

Bij vervellen maakt de beschadigde huid plaats voor een nieuwe en gezonde huid. De bovenste huidlaag laat los en wordt vervangen. Dit gebeurt doordat deze bovenste laag verbrand en dus beschadigd is. Je merkt dit vaak aan roodheid en een gevoelige huid en na enige tijd begint je huid te vervellen. Dit vervellen duurt tussen de vier en zeven dagen.

Tips

Je kan het proces van het vervellen niet tegengaan. Een huid die vervelt jeukt. Maar het beste is om er af te blijven. Door te krabben, de vellen los te trekken of te scrubben kan je het erger maken en kan je zelfs littekens krijgen. Droog jezelf daarom na het douchen met een zachte handdoek voorzichtig af. Koel de huid met yoghurt, komkommer of theezakjes. Drink voldoende water en smeer je huid in met een vochtinbrengende crème. Ga na het vervellen niet direct weer in de zon en smeer je goed in.

Voorkomen

Vervellen is na het verbranden niet tegen te houden. Het is daarom het beste om het te voorkomen. Smeer je goed in en blijf tussen 11 en 3 uur uit de zon. Probeer niet te snel bruin te worden, maar geleidelijk een gezonde en zomerse kleur te krijgen.