Beschadigd ruw en droog haar

1
3106
Haar wassen

Er bestaan veel misverstanden over hoe beschadigd haar er uit ziet. Hier vind je in enkele kenmerken van beschadigd haar en manieren om het effectief te bestrijden.

Er bestaan veel misverstanden over hoe beschadigd haar er uit ziet. Hier vind je in enkele kenmerken van beschadigd haar en manieren om het effectief te bestrijden.

Kenmerken beschadigd haar:
– Ruw van structuur
– Grotendeels poreus
Droog en broos bij aanraking
– Geen elasticiteit, gemakkelijk te breken
– Het wordt sponsachtig en raakt in de knoop als het haar nat is
– De kleur vervaagt snel of wordt teveel geabsorbeerd door het haar

De meest voor het oog liggende kenmerken worden over het algemeen veroorzaakt door beschadiging aan en teveel rek van de bovenste laag van de haarschacht. Dit kan gebeuren door fohnen, wind, scherpe shampoos en chemische behandelingen van het haar, maar ook door andere warmte modelleringsmethodes en invloeden van het milieu.

Door een crèmespoeling te gebruiken die pH neutraal is, vochtherstellend, en verrijkt met proteinen, kun je het bovenste haarlaagje zacht maken en de haarschacht beschermen tegen verdere beschadiging. Als je haar beschadigd is, is het belangrijk om een goede vochtinbrengende cremespoeling elke week te gebruiken, tot de conditie van het haar verbeterd is. Gebruik een lichte conditionerspray, dagelijks, tijdens het in model brengen van het haar.

Het probleem van vermindering van elasticiteit en breekbaar haar, is niet altijd gemakkelijk te diagnosticeren. Gezond haar kan tot 150% van zijn normale lengte uitrekken – zonder te breken – en keert terug naar zijn originele staat. Tenzij je haarpunten veel gespleten of kortere, gebroken haren heeft, zal je je niet bewust zijn dat er een probleem is.

De beste aanwijzing van slechte haar elesticiteit kun je in je haarborstel vinden. Vind je veel haar in je borstel? Moet je vaak je borstel schoonmaken, omdat er veel haar achterblijft in de borstels? Tenzij je kunt zien dat deze haren de volle lengte hebben en vanaf de wortel er uit zijn gekomen (in dat geval heb je een ander probleem), is er meestal sprake van afgebroken haar. De beste oplossing in dit geval, is een proteine rijke cremespoeling, en/of wekelijks een proteine behandeling, die de haarschacht weer krachtig zal maken.

Zaken als kleurabsorptie of vervaging, en sponsachtigheid en kluwerigheid van nat haar, zijn ook gekoppeld aan poreus haar, maar dan erger. Zo’n zware schade kan alleen door intensieve behandeling en doorlopende verzorging tijdens het stijlen en modelleren van het haar worden verbeterd.

De creme spoelende behandelingen en producten die we vandaag de dag kunnen kopen, kunnen helpen de haren te beschermen en sommige beschadigingen te verminderen, maar de beste manier om gezond haar te houden is preventie.

Bron: Kapsels.net

Lezers van dit artikel lazen ook: