Haaruitval in de herfst

0
1927

Iedereen verliest elke dag wat haar. Dat is voorkomen normaal. Er kunnen periodes zijn waarin je meer haar verliest dan in andere periodes. Veel vrouwen merken dat hun haar meer uitvalt in het najaar.

Je verliest elke dag haar, maar elke dag groeien er ook weer haren terug. Veel vrouwen zullen merken dat hun haar in de zomer wat harder groeit, en in de herfst wat meer uitvalt. Dit is een natuurlijk proces, en niets om je zorgen over te maken. In de meeste gevallen trekt de haaruitval na de herfst vanzelf weer bij.

Als je voor langere periode last hebt van haaruitval is het wel verstandig om naar de dokter te gaan. Het haarverlies kan namelijk een teken zijn dat er iets mis is met je gezondheid, of met je voedingspatroon. Ook hormonale problemen kunnen een oorzaak zijn.
Het is een misvatting dat alleen mannen last krijgen van haaruitval als ze ouder worden. Ook bij zo’n 40% van de vrouwen boven de 35 komt haarverlies voor. Dit verschijnsel heet androgene alopecia en kan behandeld worden met hormoontherapie. Ook is haartransplantatie een (prijzige) optie.

Je haar in de zomer

Als je haaruitval zich beperkt tot de herfstmaanden is er niets om je zorgen over te maken. Maar hoe komt het dat de zomer zo’n positieve invloed heeft op je haar?

Een haar op je hoofd maakt verschillende fases door. In de eerste fase groeit het, in de volgende fase stopt de groei en in de laatste fase valt de haar uit. In de zomer haal je uit het zonlicht meer vitamine D en A invloed hebben op de hormonen die zorgen dat je haar groeit. Dan zitten er dus veel haren in de groeifase. In de herfst krijg je weer minder zonlicht en dus neemt het aantal haren dat in de groeifase zit af. Daardoor vallen er meer haren uit. Dit is echter maar een tijdelijke fase.

Tips voor haarverzorging

Hoewel de herfstuitval dus een natuurlijk proces is, kun je wel een aantal dingen doen om je haar mooi te houden. Omdat je haar een dode stof is die zichzelf niet herstelt, moet je er zuinig op zijn. Koop geen elastiekjes die je haar kunnen afbreken (bijvoorbeeld doordat het klem komt te zitten in het metalen tussenstukje).

Föhnen en stijlen is ook niet aan te raden, door de hitte beschadig je je haar en door de hete lucht erlangs te blazen wordt je haar heel droog. Organische haarverf is vele malen beter voor je haar dan verf met peroxide of ammoniak. Een goed eetpatroon met voldoende vitaminen en mineralen zal je haar er gezond laten uitzien.