Haaruitval voorkomen waardoor je niet kaal wordt

1
24517
haaruitval

Haaruitval is het bovenmatig verliezen van hoofdharen. Per dag verliest de gemiddelde mens ongeveer 100 haren, dit heeft geen zichtbare gevolgen aangezien er ook weer ongeveer 100 haren per dag bij groeien. Verliest men echter beduidend meer haren per dag dan spreekt men van haaruitval. Dit kan ook zichtbare gevolgen hebben in de vorm van het uitdunnen van de haardos en na verloop van tijd kunnen er kale plekken op het hoofd ontstaan (kaalheid). Haaruitval begint over het algemeen boven op het hoofd of rond de kruin.

Haaruitval kan ontstaan door hormonen, stress, vermoeidheid, ongezonde voeding, roken of als bijwerking van bepaalde medicijnen. Bij verschillende ziekten is haaruitval een gevolg van de behandeling (bv.kanker)

Alhoewel zowel mannen als vrouwen te maken krijgen met haaruitval, lijdt zo’n 50% van de mannen aan Alopecia Androgenetica. Dit wordt ook wel erfelijke haaruitval bij mannen genoemd. Eén op de 3 mannen krijgt tussen zijn 20ste en 50ste te maken met deze vorm van haaruitval. Meestal uit zich dit in een “terugtrekkende” haarlijn bij de slapen, het voorhoofd of op de kruin.

De reden voor deze typische haaruitval is genetisch, namelijk gevoeligheid voor dihydrotestosteron (DHT) en 5-alpha-reductase. Het enzyme 5-alpha-reductase zet het mannelijk hormoon testosteron om in DHT. Dit is meteen de reden waarom mannen zo’n typisch haaruitvalpatroon vertonen: vrouwen hebben veel minder testosteron in het lichaam dan mannen. Mannen die aan Alopecia Androgenetica lijden, vertonen een typisch patroon.

Haaruitval wordt al doorheen de eeuwen bestudeerd, en er zijn enkele interessante ontdekkingen gedaan. Bijvoorbeeld dat mannen die gecastreerd werden nooit kaal werden. Dit is al een eerste aanwijzing dat het mannelijk hormoon testosteron iets met haaruitval te maken heeft. Naast de genetische factor speelt ook het eetpatroon een rol. Dit is een veelbelovend
gegeven, omdat we deze factor gemakkelijk kunnen controleren.

We weten nu dat testosteron aan de basis ligt van kaalheid, kunnen we het lichaam dan niet verplichten om minder testosteron aan te maken? Androgenen zijn hormonen die door
een man geproduceerd worden, en waarvan testosteron de belangrijkste is. Androgenen worden door klieren geproduceerd, die het lichaam beschermen tegen gevaarlijke, stresserende situaties door deze hormonen (en adrenaline) te produceren.

Wanneer we in een bedreigende situatie terechtkomen, produceren de klieren deze hormonen. Maar de klieren in onze westerse wereld zijn overbelast: we leven onder constante stress, waardoor de productie van adrenaline en testosteron op volle toeren draait, wat haaruitval natuurlijk bevordert.

Recentelijk zijn er producten op de markt gebracht die wetenschappelijk hebben aangetoond effectief te zijn tegen haaruitval. Ze zijn verkrijgnaar via je arts. Klik hier voor meer informatie over deze producten.

Voeding en haaruitval

Een belangrijk punt om haar gezond te houden, is om gezond te eten. Haar wordt, zoals eerder gezegd, opgebouwd uit proteïnen. Alhoewel bepaalde factoren voor haaruitval zorgen, moet je er toch aan denken dat het onderdeel uitmaakt van een compleet biologisch systeem, namelijk het menselijk lichaam. Een storing in een bepaald deel zorgt voor storingen in andere delen, als een kettingreactie. Om een optimale gezondheid te behouden, is het dus aangewezen om gezond te eten en regelmatig beweging te nemen.

Wat nu een gezond eetpatroon is om haaruitval te voorkomen, is iets complexer. Om het eenvoudig te zeggen: de belangrijkste vitaminen en mineralen voor gezonde hoofdhuid en haar zijn vitamine A, alle vitaminen B (zeker vitamine B6, B12, foliumzuur, biotine, vitamine C, vitamine E, koper, ijzer, zink, iodine, proteïnen, silicium en essentiële vetten. Essentiële vetten zijn zeer belangrijk voor het lichaam, maar worden niet zelf door het lichaam aangemaakt. Deze vetten zijn zeer belangrijk voor een gezonde huid, haar en nagels. Sommige huidziektes, zoals eczeem, worden in veel gevallen veroorzaakt door tekorten aan deze essentiële vetten. Driemaal per week vis, zoals zalm, sardines, makreel, haring of forel eten, voorziet in voldoende hoeveelheden van deze gezonde vetten. Daarnaast is het zeer belangrijk om voldoende water te drinken.

Er ook voedingsmiddelen die je moet vermijden, omdat ze haaruitval bevorderen. Alcohol, cafeïne, suiker en nicotine putten de voorraden vitaminen en mineralen in het lichaam uit en stimuleren de aanmaak van testosteron, wat leidt tot haaruitval. Ook de consumptie van teveel verzadigde vetten en cholesterolrijke voeding moet absoluut beperkt worden, omdat deze voedingsmiddelen de niveaus van DHT in het lichaam verhogen.

Er is nog geen wondermiddel tegen haaruitval en kaalheid gevonden is, dus het beste wat je kan doen, is je eetpatroon aanpassen, schadelijke voedingsstoffen beperken en onderstaande natuurlijke remedies toepassen. Niet ieder middel werkt voor iedereen. Testen is de enige oplossing hiervoor.

Een goede doorbloeding van de hoofdhuid is essentieel voor het haar om te groeien. Je kan dagelijks je schedel enkele minuten met je vingers (niet je vingernagels!) masseren. Dit bevordert de doorbloeding, zodat er voldoende voedingsstoffen de haarwortel kunnen bereiken.

Voorts speelt de keuze van shampoo een vooraanstaande rol. De shampoo die je gebruikt, moet de hoofdhuid verzorgen, en niet (zoals sommige reclamejongens ons willen doen geloven) het haar “van buiten uit verzorgen”. Haar is dood weefsel, de aandacht moet naar de haarwortel gaan. Daarom is het verstandig om een natuurlijke shampoo (verkrijgbaar bij iedere natuurwinkel) op basis van brandnetel, rozemarijn of salie te gebruiken. Brandnetels zijn rijk aan vitamine A, C en verschillende mineralen en vetten die goed zijn voor het haar. Rozemarijn en salie verzorgen de hoofdhuid, stimuleren de haarwortel en verdikken het haar.

Wat je dus kan doen om haaruitval te bestrijden, is gezond eten, je huid (en lichaam in het algemeen) verzorgen, een goede natuurlijke shampoo en een natuurlijk haargroeisupplement gebruiken. Haaruitval is helemaal niet erg, het brengt geen medische gevolgen met zich mee. Maar het kan wel het zelfvertrouwen aantasten. Wil je niet kalend door het leven, kan je een haartransplantatie overwegen.

1 REACTIE