Hoe ontstaat grijs haar en hoe voorkom je grijs haar?

28
6220

Onze haren worden gevormd in de haarzakjes van onze hoofdhuid. In onze haarzakjes zit pigment en dit bepaalt welke kleur je haar heeft. Grijs haar bevat weinig pigment.Hoe meer pigment je hebt, hoe donkerder je haar is.

Het pigment wordt ook wel melanine genoemd. Naarmate je ouder wordt, maak je minder pigment aan. En hoe minder pigment je haar bevat, hoe kleurlozer je haar wordt. Zo zal je dus geleidelijk grijzer worden. Wanneer dit proces begint, verschilt per persoon. Als je ouders op jonge leeftijd grijs werden, is de kans groot dat dit bij jou ook zo zal zijn. Maar niet alleen erfelijkheid speelt een rol, ook stress of een langdurig slecht eetpatroon kan het verouderingsproces versnellen.

Grijze haren verschijnen doorgaans eerst bij de slapen en verspreiden zich dan over de rest van het hoofdhaar. Grijs worden kun je niet voorkomen. Wel kun je de grijze haren verbloemen als je het storend vindt. Dit kun je op verschillende manieren doen. Onthoud wel dat de haarschubben van grijs haar hard zijn en daardoor niet gemakkelijk open gaan. Hierdoor zal de kleur niet altijd even goed pakken.

Kleurshampoo tegen grijs haar

Een kleurshampoo dekt ongeveer 25 % van de grijze haren. Dat wil zeggen dat iedere grijze haar voor dit percentage weer kleur krijgt. De shampoo vormt een kleurlaag om het haar, maar veranderen de structuur van de grijze haren niet. Voor beginnende grijze haren kan dit genoeg zijn. Wel was je de kleur na een paar wasbeurten weer uit je haar.

Kleurspoeling tegen grijs haar

Een kleurspoeling dekt meestal voor zo’n 50 %. Dus als je haar nog niet al te grijs is, kun je het hiermee goed camoufleren. Het beste kun je kiezen voor een natuurtint als basis.

Haarverf tegen grijs haar

De beste dekking heb je met haarverf. Ook hierbij geldt dat je het beste een natuurtint als basis kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat je elke vier tot zes weken een nabehandeling nodig hebt om je uitgroei te verven.

Verzorging van grijs haar

Grijs haar vereist wat meer verzorging. De haren voelen stugger en droger aan dan normaal haar. Dat komt doordat de talgproductie ook afgenomen is. Daarom zijn goede verzorgingsproducten extra belangrijk.

28 REACTIES

 1. Ik begin steeds meer roodachtig haar te krijgen, ik heb van nature bruin haar (vroeger blond).

  Maar in mijn baard groeien de laatste jaren veel rode haardjes waardoor een stoppelbaardje laten staan geen optie meer is, en ik dus om de 2 dagen moet scheren.

  In mijn bakkebaarden had ik dit probleem alsnog niet, maar ook daar beginnen de rode haardjes massaal op te duiken.
  Hoe komt dit? Hoe krijg ik ze terug weg?

  Ik ben zeker dat ik ze vroeger niet had, anders zou het mij zeker zijn opgevallen!

  (Ik ben 22 jaar en heb sinds mijn 15de baardgroei)

 2. Het grijze haar ontstaat door stress, weet ik 100% zeker. De zussen van mijn opa hdden nauwelijks grijs haar en ze zijn op 80 jarige leeftijd overleden. In mijn generatie waren ze allemaal vroeger grijs. De oudjes leefden een rustig leven zonder drukte en stress van moeten en nog eens moeten. Stress veroorzaakt hart en vaatziektes en ook kanker. Al die zogenaamde onderzoeken waarin stress nauwelijks een rol speelt in combinatie met grijs haar zijn fabeltje, immers de partij die betaalt voor het onderzoek bepaalt de uitkomst.

  Stel je grenzen en zeg nee tegen zaken die je niet aanstaan of waarvan je denkt dat is niet in mijn voordeel. De meesten hebben een grote bakkes maar opkomen voor zichzelf en ‘nee’ durven zeggen tegen de baas, leraar of iemand met autoriteit hebben dat lukt de meesten toch niet.

 3. IK ben 25 en al erg grijs aan het worden.
  Gelukkig kan ik het nog redelijk bedekken met mn bovenste haren. Maar ik schaam me er erg voor. Is er echt niks aan te doen behalve verven? Want ik heb het idee dat het er steeds meer en meer worden en ben bang dat ik over twee jaar of zo helemaal grijs ben.
  Ik heb best donkerbruin haar dus het valt erg op. Als ik mn haren net geverfd heb worden de grijze haren bij mn slapen heel snel weer grijs. grrrr. Heeft er iemand tips over goede verf?

 4. Ik ben rond mijn 20e begonnen met grijs worden, dit is ook ongeveer de tijd dat alle stress voor mij begon.
  ik ben nu 31 en ong 65% van al mijn hoofdhaar is grijs…
  zelfs enkele NEUSharen en snorharen beginnen!!!

  mn familie/vrienden lachen me gewoon uit en geven me alleen maar MEER stress.

  Wat wel een voordeel is: ik ben een donker iemand en ik sjans nu veel meer dan eerst.

  Natuurlijk wel met de 30+dames want de jongere dames letten alleen op kleding en uiterlijk etc.

  KORTOM:
  ook al heb ik stress en ook al lacht de hele wereld mij uit omdat ik grijs word… LEKKER BOEIUHHHH !!!!!
  Je bent zoals je bent, als je besluit je haar te verfen dan verstop je je eigenlijk… !

  • Dat voor de tv werken kun je wel schudden, daar willen ze geen absoluut grijskoppen, inzetten op ander werk is de enigste remedie, werk zonder toonbeelden van jezelf wel te verstaan… Het is ook geen porum zo'n grijskop, vooral bij jonge vrouwen niet! Kom je ook nog eens mee slecht aan de man.

 5. Grijs haar kan je het beste grijs laten super trendy,Ik ben grijs vanaf dat ik 14 ben en heb het heel wat jaren geverfd nu pakt de verf niet meer op bepaalde plekken en laat ik het uitgroeien en weet je wat met een leuk kapsel is grijs haar super stoer.ben nu 39 jaar en voel me met grijs haar veel beter geen stress om uitgroei en iedereen vind het super leuk.

 6. Op mn 23e kreeg ik mn eerste grijze haren en nu gaat t hard (28), voorlopig hebben mn bruine haren nog de overhand, dus houd ik het bij kleurspoelingen en haarverf in mijn eigen haarkleur. Zodra de grijze haren de overhand krijgen laat ik het zo, en ga ik shampoo voor grijs haar gebruiken. Helemaal grijs vind ik eigenlijk best mooi, en dat gecombineerd met een stoer kapsel is echt fantastisch! Zeker als je jong bent!

  Je kunt beter je bijzondere grijze lokken benutten dan verbergen. (idem voor kale mannen, niks mis mee…)

 7. Bij mij zit het in de familie: mijn moeder was met 25 jaar al grijs, bij mij begon het met een grijs streepje toen ik 17 was. Vanaf m'n 21ste verf ik die streep, maar naarmate ik ouder werd , kwamen er steeds meer bij zodat ik , toen ik 32 was, mijn hele haar ging verven. Ik heb het trouwens altijd bij een kapper laten doen.
  Ik ben nu 60 en sinds een jaar helemaal grijs .Maar ik laat het kleuren, higlights met een blonde ondergrond.Wel duur, maar beter duur dan niet te koop.

 8. Ik ben 14 en heb al meer dan duizende grijze haren en het ergst is nog dat ik zwart haar heb en dat valt dus heeeeel erg op !!! Op mijn 12 begon ik een paar grijze haren te krijgen ik dacht dat het daarna wel weg ging maar er kwamen er alleen maar meer bij ,toen ik 13was besloot ik naar de huisarts tegaan want het werden er alleen maar meer en meer en nee het was niks ergs het was erfenis maar gelukkig zie je dr nu minder van omdat ik nog veel zwarte haren over mijn grijze haren heb dus don't worry