Mooi en gezond haar

0
1733
gezond haar

Een dikke bos gezond en glanzend haar is de wens van veel vrouwen. Maar hoe krijg je mooi haar en hoe kun je je haar het beste verzorgen? Niet elke dag je haar wassen en gezond eten zijn belangrijke factoren.

Wassen

Het is niet raadzaam iedere dag je haar te wassen. Shampoo reinigt wel je hoofdhuid, maar veelvuldig wassen is niet goed voor je haar zelf. Ook te veel föhnen en kleuren kan het haar beschadigen.

Lang, dik en gekruld haar hoeft so wie so minder vaak te worden gewassen. Bij dit type haar verspreidt het talg uit de talgkliertjes in de hoofdhuid zich minder snel dan bij vet en steil haar. Het haar is daardoor droger, ziet er niet vet uit en heeft dan minder wasbeurten nodig.

Alleen de lekkere geur is dan eigenlijk de reden om je haar iedere dag te wassen. Een nadeel van teveel wassen is ook dat je dan behalve meer shampoo ook meer verzorgings- en stylingsproducten moet aanschaffen. Want schoon haar is van nature zachter maar ook slapper en zonder toegevoegde producten moeilijker in model te brengen.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is ook belangrijk voor sterk, vol en gezond haar. Hiermee versterk je de haarwortel van binnenuit en alleen gezonde haarwortels zorgen voor een bos gezond, mooi en zacht haar. Variatie in je eten is hierbij belangrijk en vooral voldoende inname van eiwitten want je haar bestaat met name uit proteïne. Eiwitten krijg je binnen via onder andere bonen, vlees, granen en soja. Een ander belangrijke ingrediënt is ijzer. IJzer ondersteunt de vorming van proteïnen en haal je ook in hoofdzaak uit vlees, maar tevens uit pompoenzaden en sojabonen.

Voorts dragen de vitamine D en E alsmede sporenelementen zoals magnesium, selenium bij aan gezond haar. Een tekort aan vitaminen kan zelfs leiden tot haarverlies. De beste remedie hiertegen is een gevarieerde voeding: voedingssupplementen zijn niet nodig als je gezond eet.

Voorkom stress

Lichamelijke stress is een oorzaak voor haarverlies. En stress kan op haar beurt weer zijn veroorzaakt door bijvoorbeeld een ziekte, dieet of medicijnen. Ook de vaak hier mee samenhangende emotionele stress kan tot haaruitval leiden. Of stress ook celveroudering en de bekende grijze haren tot gevolg heeft, is niet helemaal duidelijk.

Veilige haarverzorging

Voor gezond haar is het ook van belang voorzichtig te zijn met te veel verven, stijlen en föhnen. Chemische producten en hitten drogen het haar uit en kunnen het haar beschadigen en de hoofdhuid irriteren. Permanent kleuren van het haar maakt het steeds droger en doffer. Houd dus de föhn niet te dicht bij en kies voor een complexe haarbehandeling (zoals bijvoorbeeld permanent) liever voor de kapper.

Naar de kapper

Het belangrijkste is dat je een kapsel en kleur kiest die bij je gezicht passen. De kapper kan je hier goed in adviseren. En met een regelmatig bezoek aan de kapsalon voor het bijpunten van gespleten haarpunten houd je ook je haar gezond.