Voorkom roos in je haar

4
2053

Roos is een aandoening waarbij veel huidschilfers in je haar verschijnen verschijnen. De kleine witte schilfers zitten vaak los in het haar.

Waardoor ontstaat roos?

De oorzaak is niet bekend. Cellen van de hoofdhuid vernieuwen zich voortdurend. ‘Oude’ cellen laten van de huid los. Bij mensen met roos vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich twee keer zo snel dan normaal. Zodoende zijn er ook twee keer zoveel ‘oude’cellen die loslaten. Daardoor ontstaan de schilfers.

Meestal neemt de werking van de klieren in de huid ook toe, waardoor er meer talg en vet op de hoofdhuid komt. Het vet kan jeuk veroorzaken.

Kan roos kwaad?
Roos kan geen kwaad en is niet besmettelijk. Het kan ook geen kaalheid veroorzaken. Meestal verdwijnt roos na enige tijd vanzelf, maar het kan altijd weer terugkomen.

Wat kun je zelf om roos te voorkomen?
Met een anti-roosshampoo kun je vaak het probleem verhelpen. Anti-roosshampoo bevat seleniumsulfide of zinkpyrithion; deze stoffen remmen de snelle aanmaak van huidcellen. Laat de shampoo vijf tot tien minuten inwerken en was je haren er om de paar dagen mee.

Wanneer moet je met roos naar de huisarts?
– Als je slechts op één of enkele plekken in het haar schilfers hebt;
– Als je ook schilfers op je voorhoofd of in je gezicht krijgt;

Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover je je zorgen maakt, overleg dan met je huisarts.

4 REACTIES