Haar wassen

2
3016

Iedereen wast zijn haar regelmatig. Het resultaat van het haren wassen wordt een stuk beter wanneer je je aan de volgende tien stappen houdt.

1. Borstelen
Zeker als je haar wat langer is, kun je het beste even goed borstelen voor het wassen, zodat de losse haren verdwijnen. Vooral die maken het haar namelijk klitterig tijdens de wasbeurt. Het scheelt bovendien een hoop in waskracht als je lak, gel en stof er zoveel mogelijk uitborstelt.

2. Watertemperatuur regelen
Te heet water is ronduit slecht voor je haar, maar met koud water wordt je haar weer niet schoon. Met lauw water zit je meestal wel goed.

3. Shampoo kiezen
Gebruik een shampoo die geschikt is voor je haartype.

4. Een keer wassen
Eén wasbeurt per keer is echt genoeg, tenzij je haar lange tijd niet gewassen is, of vol stylingproducten zit.

5. Hoeveelheid kiezen
Veel shampoo is slecht voor je haar. Bovendien is het een hele klus om die overdaad aan schuim er weer uit te spoelen.

6. Goed verdelen
Schuim de shampoo eerst een beetje op in je handen en verdeel de materie daarna over je natte haren. Doe dat bij voorkeur alleen bij de hoofdhuid. De uiteinden van je haar worden straks bij het uitspoelen vanzelf schoon.

7. Was-massage
Een hoofdhuidmassage tijdens het wassen stimuleert de doorbloeding en vermindert de kans op haaruitval. Bovendien is zo’n massage heerlijk ontspannend. Zet je vingertopppen (niet je nagels) op je hoofdhuid en maka kleine cirkelbewegingen.

8. Goed spoelen
De beste shampoo heeft geen effect als hij deels achterblijft in het haar. Shampooresten maken het onherroeplijk dof en vettig. Spoel je haar daarom zo grondig mogelijk uit.

9. Behandel je haar met een conditioner (optioneel)
Nadat je je haar hebt gewassen kun je eventueel een conditioner gebruiken om je haar extra te voeden. Voor de optimale werking van een conditioner, zie het artikel ‘Waarom conditioner?

10. Goed spoelen

11. Voorzichtig droogdrukken
Stevig droogwrijven beschadigt nat, en dus kwetsbaar haar. Bovendien breng je het onnodig in de war. Druk het water daarom na het wassen zovele mogelijk uit je haar en wikkel een handdoek om je hoofd. Na een kwartiertje heeft die het meeste vocht geabsorbeerd.

2 REACTIES