Pas op voor een zonnesteek

2
3184

Ben je misselijk, duizelig en heb je last van hoofdpijn na een lange stranddag of na een dag in een warme ruimte te hebben gezeten? Grote kans dat je een zonnesteek hebt opgelopen.

Een zonnesteek, ofwel een hitteberoerte, is een verzamelnaam voor verschillende ziekteverschijnselen als gevolg van teveel hitte of zonlicht op het hoofd of nek.

Een zonnesteek wordt door veel mensen onderschat. De temperatuur in het lichaam kan zo hoog oplopen dat het lichaam niet voldoende meer kan afkoelen. Uiteindelijk kun je er zelfs aan overlijden.

Wanneer de temperatuur van je lichaam boven de 40 komt heb je kans op epileptische aanvallen. Komt de temperatuur boven de 42 dan kan je lichaam de temperatuur niet meer aan en kun je overlijden. Hoewel dit niet snel zal gebeuren is het toch belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Zonnesteek

Bij een zonnesteek is er sprake van een oververhitting. Je lichaam kan de warmte niet meer kwijt. Je krijg hoofdpijn, wordt misselijk en duizelig. Zodra je last krijgt van deze klachten moet je onmiddellijk uit de zon en water drinken. Ook het hoofd deppen met een natte doek helpt. Neem niet een te koude douche, maar een lauwe douche.

Fases zonnesteek

Een zonnesteek kan in verschillende gradaties voorkomen. Een zonnesteek in de eerste fase herken je aan een lichaamstemperatuur boven de 40 graden. Daarnaast heb je hoofdpijn, ben je misselijk en duizelig. Je hartslag kan versnellen en je pupillen kunnen groter worden. Bovendien kan je huid droog en rood zijn of juist koud en heel klam. Ook spierpijn behoort tot de symptomen.

Zit je in de eerste fase? Zoek dan de schaduw op en drink wat water. Zoals hierboven vermeld helpt deppen met een natte doek ook.

Fase twee is ernstiger. In dit geval moet je professionele hulp zoeken. Vaak kun je een zonnesteek in fase twee zelf niet behandelen. Een infuus moet het zout- en vochttekort in je lichaam weer aanvullen. Wanneer je een zonnesteek in fase twee niet op tijd behandeld kun je bewusteloos raken en overlijden.

Je kunt een zonnesteek in de tweede fase herkennen aan de volgende punten:

  • Verward
  • Onregelmatige en/of snelle hartslag
  • Vreemd gedrag (agressief/onrustig)
  • Koorts
  • Niet goed kunnen bewegen

Baby’s en ouderen hebben een grotere kans op een zonnesteek in de tweede fase. Het komt niet vaak voor, maar het is van groot belang om niet uren in de brandende zon te zitten. Kleed kinderen niet te warm aan en laat ze nooit bij warm weer achter in de auto. Drink voldoende water op een dag. Dorst is een teken dat je lichaam een acuut tekort heeft aan vocht. Wacht dus niet tot je dorst krijgt.

In het artikel ‘Kinderen in de zon’ lees je hoe je als ouder je kind het best kunt beschermen tegen de zon.

2 REACTIES

  1. Toen ik in Griekenland woonde had ik regelmatig een zonnesteek. Zeker toen we een zomer hadden waar 50 graden eerder regel was dan uitzondering. Zorg dat je genoeg drinkt. Je hebt bij een warme dag zoals maandag in Nederland van 35 graden rond de 4 liter vocht nodig. Blijf genoeg drinken de hele dag door. Want zo voorkom je een zonnesteek. Een zonnesteek herken je namelijk ook als niet meer gaat zweten ondanks dat het zo heet is.
    Een pet kan helpen om het minder warm te krijgen,maar de grote boosdoener van een zonnesteek is dat je te weinig vocht hebt genomen.