Kauwgom in plaats van flossen

0
3353
flossen

Kan het kauwen op kauwgom hetzelfde effect hebben als flossen? Ja, dat kan! Uit onderzoek blijkt namelijk dat kauwgom kauwen net zo effectief is als flossen. Door ongeveer tien minuten op een stuk kauwgom te kauwen, kan je ruim 100 miljoen bacteriën in je mond laten verdwijnen.

Flossen

Dit is bij flossen ook zo. Al worden wel andere delen van je gebit gereinigd door te flossen dan door op kauwgom te kauwen. In het onderzoek was kauwgom was in de eerste halve minuut het meest effectief. Door langer op de kauwgom te kauwen, kwamen er steeds meer bacteriën op de stukjes kauwgom terecht. Toch heeft het waarschijnlijk geen zin om continu op kauwgom te kauwen. De bacteriën die eerder door de kauwgom zijn opgenomen, kunnen dan weer in de mond komen.

Het is wel belangrijk om op suikervrije kauwgom te kauwen. Bacteriën voeden zich met suikers en kauwgom met suiker zorgt dan juist voor meer bacteriën. Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten van dit onderzoek zorgen voor kauwgom die ziekteverwekkende bacteriën uit de mond kan halen. Dit kan zorgen voor een vermindering van gaatjes en problemen met het tandvlees. Deze worden namelijk veroorzaakt door bacteriën.